Opwarming van tropische wetlands leidt tot recordhoogte in methaanuitstoot

17 November 2024

Comments: 0

Onderzoek toont aan dat de opwarmende tropische wetlands wereldwijd meer methaan uitstoten dan ooit tevoren, een ontwikkeling die de vooruitgang richting klimaatdoelen in gevaar brengt. Tussen 2020 en 2022 werden de hoogste methaanconcentraties in de lucht gemeten sinds de jaren 80. Met tropische wetlands die verantwoordelijk zijn voor een significante stijging van meer dan 7 miljoen ton methaan, groeit de druk op regeringen om fossiele brandstoffen en de landbouwsector te verminderen.

Stijgende temperaturen versnellen de afbraak van koolstof in wetlands, terwijl zware regenval overstromingen veroorzaakt die deze gebieden uitbreiden. Recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, wijst erop dat de jaarlijkse methaanemissies uit wetlands de afgelopen twee decennia gemiddeld 500.000 ton hoger waren dan eerder voorspeld, zelfs onder de slechtste klimaatscenario’s.

Wetenschappers, waaronder Rob Jackson van Stanford University, wijzen erop dat de toenemende methaanemissies ernstige gevolgen hebben voor de plannen van landen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Methaan is vele malen krachtiger dan koolstofdioxide in het vasthouden van warmte en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde temperatuurstijging.

Hoewel meer dan 150 landen zich hebben gecommitteerd om hun methaanuitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen, zijn er geen tekenen van een afname opgemerkt. Bovendien hebben satellieten meer dan 1.000 grote methaanlekkages van olie- en gasactiviteiten gedetecteerd, maar interventies blijven beperkt. Landen zoals China en de Verenigde Staten hebben plannen aangekondigd om methaanemissies te reduceren, maar zonder gezamenlijke inspanningen dreigen de klimaatdoelen steeds moeilijker te bereiken.