Oekraïne en Rusland hebben gereageerd op het vermeende besluit van de Verenigde Staten om Amerikaanse langeafstandsraketten tegen Rusland in te laten zetten. “Aanvallen worden niet gedaan met woorden. De raketten spreken voor zich”, reageerde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Russische politici reageren met waarschuwingen.
De ATACMS-raketten kunnen een afstand van zo’n 300 kilometer afleggen, waardoor ze diep in Rusland ingezet kunnen worden. Eerder had de VS ook al toestemming gegeven aan Oekraïne om Amerikaanse raketten in te zetten, maar toen ging het om korteafstandsraketten rond Kharkiv, vlak bij de Russische grens.
De langeafstandsraketten worden volgens Amerikaanse bronnen eerst in de Russische grensregio Koersk gebruikt, waar flink wordt gevochten. Er wordt niet uitgesloten dat later ook toestemming wordt gegeven voor het gebruik van de raketten elders in Rusland.
Het besluit volgt op de inzet van Noord-Koreaanse troepen aan Russische zijde. Dat Washington de beperkingen voor het gebruik van Amerikaanse langeafstandsraketten opheft, is een belangrijk keerpunt in het Amerikaanse beleid over de oorlog in Oekraïne.
“President Biden heeft op de komst van Noord-Koreaanse troepen en de massale Russische luchtaanval gereageerd in een taal die Vladimir Poetin begrijpt – door beperkingen op het Oekraïense gebruik van westerse raketten op te heffen,” schrijft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, op X. Volgens de Poolse president Andrzej Duda kan het besluit van Biden een beslissend moment in de oorlog zijn, meldt persbureau Reuters.
Het Amerikaanse besluit komt ook op een significant moment: voordat president Joe Biden plaatsmaakt voor de opnieuw verkozen Donald Trump. Oekraïne zou van plan zijn de komende dagen de eerste langeafstandsaanvallen uit te voeren, schreven Amerikaanse media zondag op basis van anonieme bronnen.
Rusland waarschuwt voor escalatie
De Russische parlementariër Maria Butina zei maandagochtend vroeg dat Biden een Derde Wereldoorlog riskeert met zijn besluit. “Deze jongens proberen de situatie maximaal te escaleren zolang ze nog aan de macht zijn”, zegt ze maandag tegen persbureau Reuters. “Ik koester hoop dat Trump dit besluit – als het is genomen – terugdraait.”
Het Kremlin kwam daarna met een soortgelijke verklaring. Volgens de woordvoerder Dmitry Peskov gooit de administratie van Biden olie op het vuur. Volgens Peskov zal het Kremlin de verantwoordelijkheid voor het afvuren van westerse langeafstandsraketten door Oekraïne leggen bij de landen die daarvoor toestemming gaven.
-nu.nl-