Storm Conall trok gisteren over Nederland en was met windkracht 10 deĀ eerste zware stormĀ sinds Poly in 2023. Klimaatverandering is niet verantwoordelijk voor het ontstaan van Conall, maar zorgt wel voor andere veranderingen.
“Stormen bevatten door klimaatverandering vooral meer neerslag”, vertelt Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weerplaza. “Door de gemiddeld hogere temperaturen ontstaan er meer regenwolken, maar ze komen daardoor niet frequenter voor bij ons. Als je kijkt naar het lijstje van de zwaarste stormen in Nederland, zul je zien dat de meeste in de vorige eeuw voorkwamen.”
HetĀ KNMIĀ houdt sinds 1910 alle zware stormen in Nederland bij. De zwaarste storm ooit gemeten was in 1944, met windkracht 12 en windsnelheden die tot wel 126 kilometer per uur haalden. Storm Conall haalde in het noorden en langs de kust windkracht 10, maar haalt de top tien niet. Wel viel er opmerkelijk veel neerslag in de noordelijke provincies. “In Friesland viel gisteren 30 millimeter regen in sommige gebieden”, zegt Willemsen. Naast voor zware neerslag zorgt klimaatverandering ook voor meer droogteperiodes in Nederland.
November is normaliter voor Nederland ook de op een na drukste stormmaand, achter januari. Volgens de meteoroloog horen omvallende bomen bij een zware storm en moeten mensen daar altijd rekening mee houden bij een stormwaarschuwing. “Gisteren werd er code oranje uitgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Dan wordt aangeraden om thuis te blijven, tenzij je reis echt noodzakelijk is. Verder kunnen mensen niet zoveel doen tegen dit soort stormen.”
De schade valt mee volgens verzekeraars
Verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN) hebben sinds donderdagochtend in totaal meer dan tweehonderd schademeldingen ontvangen na storm Conall, volgensĀ ANP. Mensen melden onder meer waterschade, schade door weggewaaide dakpannen en losse spullen of schade aan zonnepanelen.
Bij Interpolis ging het in totaal om 142 meldingen die tot nu toe zijn binnengekomen. Het grootste deel daarvan kwam uit Noord-Holland, maar ook uit Overijssel en Friesland kwamen meldingen binnen. “De impact lijkt tot nu toe mee te vallen”, liet een woordvoerder van Interpolis donderdag weten aan de persdienst. NN, waar ook OHRA en de verzekeringen van ABN AMRO, ING en SNS onder vallen, kreeg in totaal een kleine honderd schademeldingen binnen. Volgens een woordvoerder van die verzekeraar kwamen de meldingen vooral uit het noorden van het land.
Veel ongelukken door storm Conall
Op verschillende plekken raakten mensen gewond door Conall. Een automobilist werd met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht nadat een boom op zijn auto was gevallen op de N355 bij het Friese Noordbergum.
En in Kollum, ook in Friesland, moest een bijrijder naar het ziekenhuis. De bestuurder van die auto kon een omgevallen boom niet meer ontwijken en botste ertegenaan. Ook op andere plekken vielen bomen op of voor rijdende auto’s, maar het bleef vaak bij autoschade. Rond 19.15 uur verongelukte een negentienjarige vrouw in het buitengebied van het Gelderse Lochem. De politie vermoedt dat ze op haar fiets zat toen de boom op haar viel.
-nu.nl-