Wetenschappers in Maastricht hebben dankzij computermodellen een mogelijke nieuwe behandeling gevonden voor hartfalen. In plaats van het hart langzamer te laten kloppen, wat vaak de behandelmethode is, versnellen ze het hartritme.
Diastolisch hartfalen, ook wel een ‘stijf hart’ genoemd, is een aandoening waarbij de hartspier niet goed ontspant. De druk die nodig is om het hart te vullen met bloed wordt te hoog. Patiënten krijgen last van kortademigheid bij inspanning, een onregelmatige hartslag en pijn op de borst.
Veel behandelingen zijn er niet voor deze vorm van hartfalen. “Al jarenlang worden er studies verricht om de behandeling van dit type hartfalen te verbeteren, zonder al te veel succes”, zegt Kevin Vernooy, cardioloog bij Maastricht UMC+, tegen NU.nl. Maar dankzij computersimulaties konden onderzoekers nu gerichter zoeken naar behandelingen. “Met deze therapie waarbij we het hartritme versnellen, is er mogelijk een goede nieuwe behandeling in zicht.”
Toen Joost Lumens, hoogleraar biomedische technologie aan Maastricht University, het hartritme virtueel versnelde, kwam er minder druk op de linkerboezem van de hartspier te staan. Vernooy: “Je moet het zien als het minder ver opblazen van een ballon waardoor er minder druk op komt te staan.”
Simulatie zoals in de Formule 1
Het virtuele hartmodel dat Lumens gebruikte voor zijn zoektocht, is gebaseerd op veertig jaar onderzoek. Alle kennis, natuurkunde en behandelingen van patiënten kwamen in dit model samen om het echte hart zo precies mogelijk na te bootsen. “Formule 1-coureurs doen precies hetzelfde: met een simulatie zien ze al voor de race hoe de auto rijdt en wat ze kunnen verbeteren. Nu doen we dat met een hart”, legt Lumens uit.
Met deze techniek is onderzoek dat anders jaren zou hebben gekost in dagen klaar. “Het is echt een grote verandering voor onderzoek naar hartfalen”, zegt Lumens. Waar voorheen proefdieren zoals varkens moesten worden gebruikt bij dit soort onderzoeken, kan er nu op de computer gekeken worden.
Maar de volledige oplossing is het nog niet, stelt Lumens.”Deze nieuwe methode voor hartfalen wordt eerst nog klinisch onderzocht. “Het zal niet voor iedere patiënt met hartfalen even goed werken. Maar het is belangrijk dat wij hebben blootgelegd waarom het kan werken.”
Zowel Lumens en Vernooy hopen dat ze de techniek nog beter kunnen gaan inzetten in de toekomst. De computermodellen moeten in de toekomst een kopie van het hart van een patiënt kunnen maken. Zo kan een dokter bepalen welke behandeling het beste is. “Net zoals bij de Formule 1 zijn we het computermodel constant weer aan het verbeteren”, zegt Lumens.
-nu.nl-