Republikein Donald Trump wordt de 47e president van de Verenigde Staten. Trump bereikte zojuist het benodigde aantal kiesmannen en is door zijn Democratische uitdager Kamala Harris niet meer in te halen.
Met Wisconsin heeft Trump meer dan het minimumaantal van 270 kiesmannen, namelijk 277 tegenover 224 van Harris. Daarmee is het zeker dat Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Pas na de inauguratie op 20 januari 2025 is hij dat officieel.
De voorspelling van een zenuwslopende nek-aan-nekrace kwam uit. Lang gingen Trump en Harris in de beslissende swingstaten gelijk op in de peilingen. Maar de Republikein boekte in de loop van de verkiezingsnacht twee cruciale overwinningen.
Met het binnenslepen van swingstaten North Carolina en Georgia nam hij een grote hap uit het perspectief van zijn Democratische rivaal. Zij moest daardoor in alle drie noordelijke swingstaten (Pennsylvania, Michigan en Wisconsin) Trump achter zich houden. Dat bleek een onmogelijke taak, aangezien Trump gedurende de verkiezingsnacht al een voorsprong in deze drie staten had opgebouwd.
Voor Trump betekent zijn winst een terugkeer naar het belangrijkste ambt in de Verenigde Staten. Hij was tussen 2017 en 2021 al de 45e president van het land, maar verloor de vorige verkiezingen van Joe Biden. De zittende president stapte dit keer uit de race om plaats te maken voor Harris. De veertigjarige James David (JD) Vance wordt Trumps vicepresident.
Trump richtte zich op ‘zwakke’ economie en migratiecrisis
Trump en Harris ontliepen elkaar in de peilingen niet veel in aanloop naar de verkiezingsdag. De Republikeinen en Democraten gaven een recordbedrag uit aan de verkiezingscampagne. Ze zouden om en nabij 16 miljard dollar (14,7 miljard euro) hebben uitgegeven aan reclamezendtijd en bijeenkomsten.
Trump presenteerde zich de afgelopen maanden als de succesvolle zakenman die de Verenigde Staten uit een economisch dal kan trekken. Daarnaast zegt hij de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten snel te kunnen oplossen en wil hij miljoenen ongedocumenteerde immigranten deporteren.
Uit de exitpolls bleek dat de Amerikaanse kiezers vooral de bescherming van de democratie hadden laten meewegen bij het uitbrengen van hun stem. Daarna werden de staat van de economie, het abortusrecht en de migratiecrisis het meest genoemd.
Trump werd tijdens de verkiezingscampagne tweemaal het slachtoffer van een moordaanslag. Allereerst werd de presidentskandidaat in juli bij een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania beschoten en raakte hij gewond aan zijn oor. Daar liet Trump direct zijn politieke handigheid zien. Al bloedend balde hij zijn vuist en zorgde hij voor een iconisch, krachtig beeld: een scherp contrast met de “broze” Biden. In september wist de FBI een tweede moordaanslag op het laatste moment te voorkomen.
Trump wordt de oudste Amerikaanse president ooit
Trump is bij zijn inauguratie 78 jaar en 220 dagen oud. Dat is een record. Als hij zijn termijn volmaakt, zal hij bij zijn vertrek 82 jaar en 7 maanden oud zijn. Dat is eveneens een record. Biden zwaaide af toen hij 82 jaar en 2 maanden was.
Met Trump komt een van de controversieelste presidentskandidaten aller tijden aan de macht in de Verenigde Staten. De Republikein werd de gehele campagne achtervolgd door rechtszaken. Trump staat bijvoorbeeld terecht voor zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels en het dwarsbomen van de uitslag van de vorige verkiezingen.
Door zijn verkiezingswinst kan Trump het ministerie van Justitie vragen lopende rechtszaken te staken. Een zittende president mag immers niet vanuit de gevangenis regeren.
De inauguratie van Trump staat gepland voor 20 januari 2025. Hij neemt dan het stokje officieel over van Biden.
-nu.nl-