De consumentenwaakhond van Hongkong heeft woensdag de aanval ingezet tegen ‘oneerlijke’ grijpmachines. De organisatie vindt dat het na toenemende klachten tijd is om te gaan nadenken over regelgeving.
In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 42 klachten ingediend, meldde de organisatie op maandag. Vorig jaar ging het om zestien klachten. In 2022 kwamen volgens de consumentenwaakhond maar zeven klachten binnen.
“De industrie past vaak de grijpinstellingen aan of introduceert obstakels in de grijpmachines om het winnen uitdagender te maken. Buitensporige moeilijkheden of oneerlijke instellingen kunnen de consumenten irriteren”, zei de consumentenraad volgens de BBC maandag in een verklaring.
Volgens de BBC zijn er rapporten verschenen waaruit bleek dat grijpmachines zo kunnen worden geprogrammeerd dat ze slechts een deel van de tijd een sterke grip hebben. Of dat ze pas na een bepaald aantal keer een prijs in het bakje laten vallen.
“Wij denken dat het tijd is om te bekijken of we grijpmachinebedrijven moeten reguleren”, zegt CEO van de consumentenraad Gilly Wong Fung-han woensdag. Zij zegt niets over de manier waarop.
De raad noemt wel dat deze machines “inspelen op het enthousiasme van consumenten om hun geluk te testen” en waarschuwt mensen om “rationeel geld uit te geven en rekening te houden met verslaving”.
‘Geprogrammeerde grijpmachines deel van het plezier’
Jayden Chen uit Singapore zegt tegen de BBC dat geprogrammeerde grijpmachines “eigenlijk deel uitmaken van het plezier”. Hij is de oprichter van een bedrijf dat grijpmachines verhuurt. “De spelers voelen dan de spanning en de adrenaline en gaan door. Als ze het grootste deel van de tijd winnen, wie zou het dan een tweede of derde keer proberen?”
Een man die het vaker dan drie keer probeerde, gaf in 45 minuten 500 Hongkongse dollar (61,20 euro) uit. Hij wilde per se het wafelijzer uit de automaat winnen, maar kreeg “niets meer dan een paar snuisterijen”, aldus de consumentenraad.
Een vrouw die een klacht indiende over een grijpmachine vertelde dat de grijper telkens verslapte als het speeltje richting de finish ging. Daardoor belandde het speeltje vlak voor het einde toch opnieuw in de bak met spullen.
Op de machine stond als reclame dat deze een “gegarandeerd grijp”-functie had voor spelers die minstens 100 Hongkongse dollar (12,27 euro) hadden uitgegeven. Volgens de vrouw is dit een “oneerlijke handelspraktijk”.
-nu.nl-