Aantal aardbevingen in Nederland opnieuw afgenomen door stop gaswinning

2 January 2025

Comments: 0

Nederland heeft vorig jaar 47 aardbevingen geteld. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, zeven andere waren natuurlijke bevingen. Het aantal bevingen is de afgelopen jaren afgenomen door het verminderen en stoppen van de gaswinning in Groningen.

In 2023 had Nederland nog te maken met 62 aardbevingen, schrijft het KNMI in een jaaroverzicht. Dat aantal neemt al een paar jaar af, zegt seismoloog Läslo Evers tegen NU.nl. “Dat komt doordat de Groningse gaswinning is afgenomen en uiteindelijk is gestopt.”

De gaskraan ging op 1 oktober 2023 dicht. Een jaar later stopte de gaswinning definitief. Maar daarmee houden de bevingen niet direct op.

Volgens Evers is dat logisch. “De spanningen in de ondergrond zijn jarenlang opgebouwd, die zitten er nog steeds.” De bevingen nemen dus wel af, maar het zal volgens hem nog even duren voordat ze helemaal stoppen.

Van de bevingen waren 40 veroorzaakt door menselijk handelen. Daarvan waren 36 in het Groningenveld. De zwaarste vond plaats op 31 oktober en had een magnitude van 2.2. “Die bevingen konden mensen voelen”, zegt Evers. “Hoe hoger de magnitude, hoe meer schade de beving veroorzaakt.”

De andere vier waren bij kleinere gasvelden: drie in Groningen en een in Drenthe.

Druk van Afrikaanse plaat ook bij ons merkbaar

De zeven natuurlijke bevingen van vorig jaar werden veroorzaakt door het schuiven van aardplaten. De zwaarste vond plaats op 12 april bij Roosteren in Limburg. Die beving had een kracht van 1.7, schrijft het KNMI.

“In het zuiden van ons land bevinden zich een aantal grote breuken in de ondergrond. Wij liggen op de Euraziatische plaat en worden opzijgeduwd door de Afrikaanse plaat”, vertelt Evers. “Die druk zorgt voor veel bevingen in onder meer Spanje en Italië, maar is dus ook in Nederland merkbaar.”

Hoewel de aardbevingen in sommige landen kunnen worden gelinkt aan klimaatverandering, staan de bevingen in Nederland daar los van, legt de seismoloog uit. “In andere landen veroorzaakt het smeltende ijs een drukverandering in de ondergrond. Dat is bij ons niet het geval.”

-nu.nl-