Bee: Constitutioneel hof moet geevalueerd worden

13 January 2025

In: Nieuws
Comments: 0

Parlementsvoorzitter Marinus Bee stelt dat de Wet Constitutioneel Hof geëvalueerd moet worden. Hij benadrukt dat het Hof een jong instituut is dat na bijna vijf jaar bestaan rijp is voor herziening en verdere ontwikkeling.

Tijdens de behandeling van de Kiesregeling in De Nationale Assemblée (DNA) afgelopen donderdag, kwam het functioneren van het Constitutioneel Hof (CHof) uitgebreid aan bod. Parlementsvoorzitter Marinus Bee benadrukte dat alle uitspraken van het Hof tot nu toe zijn gerespecteerd, maar hij pleitte tegelijkertijd voor een evaluatie van de Wet Constitutioneel Hof. “Het is een jong instituut dat na bijna vijf jaar functioneren geëvalueerd moet worden. Dit kan samen met de leden van het Hof worden opgepakt”, aldus Bee in gesprek met ABC Suriname.

Controversiële rol van het Constitutioneel Hof

Het Constitutioneel Hof speelt een belangrijke rol in het toetsen van wetgeving, wat leidt tot gemengde reacties in het parlement. NDP-parlementariër Melvin Bouva uitte kritiek op burgers die “bij onenigheid met het parlement naar het Hof rennen”. Volgens Bouva moet het CHof haar rol beter begrijpen en zich niet bemoeien met parlementaire processen.

Aan de andere kant benadrukte VHP-parlementariër Mahinder Jogi dat het parlement haar werk zonder inmenging moet kunnen doen. Hij hekelde wat hij ziet als een vorm van chantage door groepen die dreigen naar het CHof te stappen. NPS-parlementariër Gregory Rusland stelde echter dat de discussie over de waarborgsom nu afgesloten moet worden, zodat de focus kan liggen op de organisatie van de verkiezingen op 25 mei 2025.

Waarborgsom als kernpunt van discussie

De controverse ontstond na een uitspraak van het CHof die de hoogte van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen onverbindend verklaarde. Dit dwong het parlement om het bedrag aanzienlijk te verlagen. Hoewel deze correctie irritatie wekte bij sommige parlementariërs, benadrukte Bee dat respect voor de uitspraken van het Hof essentieel is in een democratische rechtsstaat.

Focus op verkiezingen en toekomst

ABOP-parlementariër Edgar Sampie riep op om gezamenlijk achter de aangepaste wetgeving te staan, zodat de aandacht volledig kan uitgaan naar de organisatie van de verkiezingen. Bee sloot zich hierbij aan en benadrukte dat de evaluatie van het Constitutioneel Hof moet bijdragen aan een betere samenwerking en begrip tussen de instituties.

Met de verkiezingen van 2025 in het vooruitzicht blijft het functioneren van het CHof en de relatie met het parlement een belangrijk onderwerp in de Surinaamse politiek.