Lange rijen voor medicijnen voordat apotheekmedewerkers twee dagen staken

9 January 2025

Comments: 0

De drukte in apotheken neemt toe in de dagen voor de staking van apotheekmedewerkers, die donderdag en vrijdag het werk neerleggen. Patiënten die nog snel hun medicijnen willen ophalen, moeten achter in de rij aansluiten.

“Mensen moeten lang wachten in de apotheek, ook zieke mensen”, zegt voorzitter Karin Beuning van de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA). Ze is ook mede-eigenaar van een apotheek en ziet de drukte toenemen in de aanloop naar de aangekondigde staking.

De werklast blijft hetzelfde, maar is nu over minder dagen verdeeld, zegt Beuning. “Bij elke staking is het weer alsof we een sprintje moeten trekken.” Maar het staken lijkt inmiddels meer op een marathon met steeds nieuwe sprintjes, vindt ze.

Op de dagen dat de apotheken dicht zijn, is het wel de bedoeling dat de spoedzorg doorgaat. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand euthanasie wil op vrijdag. “In mijn apotheek regelen de apotheekmedewerkers het gelukkig zo dat dit werk redelijk doorgaat”, zegt Beuning.

De vakbonden garanderen dat de spoedzorg toegankelijk blijft tijdens de staking. “In de meeste apotheken doet iedereen zijn stinkende best om balans te houden tussen staken en patiëntveiligheid”, zegt Beuning.

Eerdere staking rond kerstdagen werd verboden

Het zijn de apotheekmedewerkers en -assistenten die het werk donderdag en vrijdag neerleggen. Zij vallen onder een andere cao dan de apothekers. Naar verwachting doen enkele duizenden apotheken donderdag de deuren dicht. Vakbonden FNV en CNV organiseren die actie om de eisen voor een nieuwe cao-kracht bij te zetten.

Ze wilden ook een staking houden rond de kerstdagen, maar de rechtbank verbood dat omdat de zorg dan te lang onbereikbaar zou zijn. Na dat verbod hadden de bonden al aangekondigd dat er in januari een meerdaagse landelijke staking zou komen.

De apotheekmedewerkers begonnen hun protest in september. Op 12 november was er een landelijke staking. Volgens de bonden was dit de eerste landelijke apotheekstaking uit de geschiedenis. Ongeveer tienduizend medewerkers kwamen toen samen op het Malieveld in Den Haag.

Vakbonden willen dat salarissen omhooggaan

Vakbonden FNV en CNV willen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met minimaal 6 procent worden verhoogd. Ook willen ze dat het minimumloon wordt verhoogd tot 16 euro per uur en dat er meer maatregelen komen om de werkdruk te verminderen. Verder eisen de bonden dat medewerkers worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen op de werkdag.

De werkgevers bieden 2 procent per 1 juli 2024 en 5 procent per 1 juli dit jaar. “We kregen 11 procent meer van de zorgverzekeraars in de periode van 2015 tot 2023. In diezelfde periode hebben we de lonen met 17 procent laten stijgen”, zegt Beuning. “We vinden dan ook dat we niet meer verder kunnen.”

-nu.nl-