Planetoïde bovenaan risicolijst, maar kans dat die in 2032 inslaat is miniem

31 January 2025

Comments: 0

Een planetoïde van 100 meter breed zet de ruimteverdediging op scherp. De ruimterots staat bovenaan de lijst van planetoïden met het grootste inslagrisico, maar dat betekent niet veel. De kans dat hij in 2032 de aarde raakt is slechts 1,3 procent.

Het gaat om planetoïde 2024 YR4 die in december vorig jaar is ontdekt met een telescoop in Chili. De planetoïde voert de lijst aan die Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties bijhouden, schrijft The Guardian.

De 2024 YR4 scoort een 3 op de zogenoemde schaal van Torino. Die schaal loopt van 0 tot 10. Een 10 duidt erop dat een planetoïde met zekerheid tegen de aarde zal botsen en een bedreiging voor de samenleving vormt. Een 3 betekent dat de ruimterots dicht bij de aarde kan komen en er minstens 1 procent kans op een verwoestende inslag is.

Op basis van de metingen tot nu toe is er een kans van 1,3 procent dat de planetoïde op 22 december 2032 inslaat. Anders gezegd: er is een kans van 98,7 procent dat hij de aarde voorbijraast.

De planetoïde zal de aarde “hoogstwaarschijnlijk zonder gevaar passeren”, zegt Colin Snodgrass, hoogleraar astronomie aan de University of Edinburgh, tegen de Britse krant. “We moeten YR4 gewoon wat meer met telescopen bestuderen tot we dat kunnen bevestigen. Hoe langer we haar baan volgen, hoe nauwkeuriger onze voorspellingen van het traject worden.”

De ruimterots raast nu in een bijna rechte lijn van de aarde af, waardoor het voor astronomen moeilijk is om de baan ervan nauwkeurig te bepalen. Daarom zullen ruimteorganisaties de komende maanden gedetailleerde observaties doen voordat de planetoïde uit het zicht verdwijnt. Als die metingen een inslag in 2032 niet uitsluiten, zal de YR4 waarschijnlijk op de risicolijst blijven staan, totdat die in 2028 weer in beeld komt.

Inslag zou geen massa-uit­ster­ving veroorzaken

Na de ontdekking van de planetoïde zijn twee wereldwijde ruimtenetwerken geactiveerd. Die doen verder onderzoek en kunnen eventueel overgaan tot actie om de baan van de ruimterots te veranderen.

Een ruimterots van deze grootte zou volgens experts geen massa-uitsterving veroorzaken, zoals 66 miljoen jaar geleden wel gebeurde. De planetoïde die de ondergang van de dinosaurussen veroorzaakte, was ongeveer 15 kilometer breed.

Ruimterotsen van 100 meter breed, zoals de YR4, slaan gemiddeld elke paar duizend jaar in. Ze zouden “catastrofale schade aanrichten”, waarbij een hele stad kan worden weggevaagd, schrijft The Guardian.

Apophis is de enige planetoïde die ooit een hoger op de schaal van Torino scoorde. Die planetoïde kwam in 2004 in het nieuws en kreeg een 4. Die meting werd later verlaagd, omdat observaties uitwezen dat de ruimterots minstens een eeuw lang geen bedreiging voor de aarde zou vormen.

-nu.nl-