Premier of Youth-Produced Films Raises Awareness on the Hazards of Small-Scale Mining

23 January 2025

In: Nieuws
Comments: 0

Op zaterdag 18 januari vond de première plaats van twee indrukwekkende korte films in TBL Cinema, waarin de gevaren van kleinschalige mijnbouw en intrusie van mijnputten binnen de industriële zone van Rosebel Gold Mines (RGM) werden belicht. Deze films werden geproduceerd door jongeren tussen 10 en 16 jaar uit de gemeenschappen Compagniekreek, Brownsweg en Nieuw Koffiekamp als onderdeel van het project “Brokopondo Youth Educating and Raising Awareness About the Hazards of SSM”. Dit evenement werd bijgewoond door de directeur van Mijnbouw van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Mw. Preciosa Simons, Onderdirecteur van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Mw. Jiechel Kasandiredjo, directeur van het Nationale Milieu Autoriteit, Mw. Vanuessa Gefferie, Project Manager van het EMSAGS Project, Mw. Sandra Biharie, vertegenwoordigers van het Traditioneel Gezag van Brokopondo, RGM’s Community Relations Development Manager, dhr. Jerry Finisie, die ook vicevoorzitter is van het Rosebel Community Fund (RCF) Dit initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen Rosebel Gold Mines en het EMSAGS Project (Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining). Dit initiatief wordt gefinancierd met middelen uit het Stichting Rosebel Community Fund en het EMSAGS Project.

Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben het EMSAGSproject en RGM lokale jongeren in staat gesteld om educatieve video’s te maken om het bewustzijn over deze gevaren te vergroten. Door middel van peer-to-peer onderwijs onderzochten de jonge filmmakers de gezondheids- en milieurisico’s van kleinschalige mijnbouw, waaronder blootstelling aan chemische stoffen en onveilige praktijken zoals het binnendringen van mijnen in de mijnen van RGM. Brokopondo is een plattelandsdistrict met beperkte formele werkgelegenheid, zijn veel inwoners overgestapt op kleinschalige goudwinning om in hun levensonderhoud te voorzien. Helaas vormt het gebruik van gevaarlijke chemicaliën zoals kwik en cyanide in de mijnbouw, in combinatie met onveilige mijnbouwpraktijken, een aanzienlijke bedreiging voor de gezondheid van de gemeenschap en het milieu. Veel jongeren in het district willen in de sector werken of zijn al betrokken bij kleinschalige mijnbouw zonder de risico’s volledig te kennen. Tijdens de première gaf mevrouw Vanuessa Gefferie uitleg over de rol van de Nationale Milieu Autoriteit in Suriname, die in 2024 werd opgericht en verantwoordelijk is voor de bescherming van het milieu. Zij legde ook uit dat de bescherming thuis begint, door kinderen op jonge leeftijd op te voeden over deze onderwerpen. Zij bedankte RGM en EMSAGS voor het mogelijk maken van dit project. Kapitein van de Nieuw Koffiekamp gemeenschap, dhr. Herman Schalkwijk, zei vereerd te zijn dat de jeugd betrokken is bij dit project, omdat zij de toekomst van het district vertegenwoordigen.

Hij stimuleerde de jongeren om te studeren en te kijken naar de mogelijkheden die onderwijs biedt, want “goud is tijdelijk, maar onderwijs kan veel meer bieden”, waarbij hij aangaf dat goud een beperkte bronis, terwijl onderwijs meer mogelijkheden kan bieden met betrekking tot inkomen en ontwikkeling voor het individu en voor het land. Jerry Finisie, vicevoorzitter van de RCF, legde uit voor welke uitdagingen Rosebel staat wat betreft het binnendringen van de pits. In het verleden hebben deze indringing tot dodelijke incidenten geleid. Hij zei dat iedereen, gezinnen, scholen en andere organisaties, moeten helpen om dit probleem aan te pakken. Hij moedigde de jongeren aan om door te gaan met studeren en verwees naar het Brokopondo High Schools Complex dat wordt gebouwd, en benadrukte daarmee een van de vele inspanningen van RGM om het onderwijs in Brokopondo te steunen. Mevrouw Preciosa Simons legde in haar toespraak uit dat het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een van de uitvoerende partners is in het EMSAGS Project. Ze moedigde de jongeren aan om na te denken over hun toekomst en de richting die ze daaraan willen geven, en benadrukte dat ze moeten nadenken over de gevolgen van deze keuzes. Ze eindigde haar toespraak met het benadrukken van het belang van duurzame praktijken in de mijnindustrie. Mevrouw Sandra Bihari, Project Manager van het EMSAGS Project, gaf meer inzicht in wat de belangrijkste activiteiten van het EMSAGS Project zijn, namelijk het verbeteren en de toepassing van milieuverantwoorde mijnbouwtechnologieën te bevorderen om de negatieve effecten op de biodiversiteit, bossen, water en lokale gemeenschappen te verminderen.

Ze legde ook uit dat het project “Brokopondo Youth Educating and Raising Awareness About the Hazards of SSM” niet stopt met dit evenement, maar dat het zal doorgaan met het uitzenden van de bewustwordingsboodschap naar andere gemeenschappen en districten. Hiervoor werden tablets overhandigd aan de 18 jonge deelnemers, zodat ze deze kunnen gebruiken om meer bewustzijn over deze kwestie te bevorderen. Ze eindigde haar toespraak met het feliciteren van de deelnemers en informeerde ook dat het EMSAGS Project ook werkt aan het promoten van deze video’s via televisiekanalen. Het “Brokopondo Youth Educating and Raising Awareness About the Hazards of SSM” project is een voorbeeld van hoe door jongeren gestuurde initiatieven kunnen inspireren tot verandering, leeftijdsgenoten kunnen onderwijzen en een basis kunnen leggen voor meer duurzame en verantwoorde mijnbouwpraktijken. Rosebel Gold Mines en EMSAGS zijn trots om deze jonge leiders te ondersteunen in het creëren van een veiligere en gezondere toekomst voor Brokopondo en Suriname in het geheel.