Het TikTok-verbod in de Verenigde Staten is ingegaan, maar gebruikers merken er weinig van. De app werkt gewoon, maar staat niet meer in de appwinkels van Google en Apple. Kortom: de ontstane verwarring rondom de app is nog niet voorbij.
De verbanning van TikTok uit de Verenigde Staten is een nogal verwarrend verhaal geworden. Afgelopen weekend konden gebruikers ineens geen video’s meer bekijken op de populaire app. Zij kregen een melding te zien: “Sorry, TikTok is niet beschikbaar.”
Daarmee leek het doek voor de app te zijn gevallen in de VS. Na nog geen dag maakte TikTok bekend om zijn dienst toch weer op te starten. Amerikaanse gebruikers kregen daarbij een nieuw bericht te zien: “Bedankt voor jullie geduld en steun. Dankzij inspanningen van president Trump is TikTok terug in de VS.”
De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump belooft maandag op zijn eerste werkdag het verbod op TikTok met negentig dagen uit te stellen. Zijn plan is om het eigenaarschap van TikTok voor minstens 50 procent onder te brengen bij Amerikaanse investeerders. “Op die manier redden we TikTok, houden we het in goede handen en kan de app in gebruik blijven”, schreef Trump op zijn eigen platform Truth Social.
Wel te gebruiken, niet te downloaden
Trump belooft ook dat bedrijven die TikTok ondanks het verbod blijven aanbieden, niet worden gestraft. Toch bieden Apple en Google de app nog niet aan in hun appwinkels. Mogelijk wachten ze tot de aanstaande president het verbod officieel uitstelt om zo min mogelijk risico te lopen op boetes.
Amerikanen die de app al hadden geïnstalleerd, kunnen TikTok voorlopig blijven gebruiken. Mensen die de app nog niet hadden, kunnen hem voorlopig niet downloaden. Ook moet het nog maar lukken om TikTok binnen drie maanden voor het grootste deel in Amerikaanse handen te krijgen. Als dat niet lukt, dreigt dus opnieuw een verbod.
Eerder vorige week bepaalde het Amerikaanse hooggerechtshof dat het TikTok-verbod definitief kon doorgaan. Inlichtingendiensten noemen TikTok al jaren een gevaar voor de nationale veiligheid. Gegevens van Amerikaanse gebruikers zouden worden doorgespeeld aan de Chinese overheid en China zou gebruikers via het platform kunnen beïnvloeden. TikTok ontkent dat.
Grootste deel van TikTok is al niet Chinees
Eerder liet TikTok al weten dat de app voor 60 procent in handen is van internationale investeerders en dat het platform daarom al niet Chinees is te noemen. Welk deel daarvan Amerikaans is, is niet duidelijk. Voor Trump blijkt het in elk geval niet genoeg om de nationale veiligheid te kunnen waarborgen.
Het is overigens ook onduidelijk wat er gebeurt met de nevenschade. Naast TikTok zelf vallen ook andere apps van moederbedrijf ByteDance onder het verbod, zoals videobewerkingsapp CapCut en het spel Marvel Snap. Instagram liet er geen gras over groeien en kondigde zondag meteen een alternatief aan voor CapCut, dat volgende maand verschijnt.
-nu.nl-