De gasprijs stijgt omdat alternatieven voor Russisch gas langer op zich laten wachten dan verwacht. Komende zomer komt daar met de komst van lng-fabrieken waarschijnlijk verandering in.
De gasprijs ligt maandag op de Amsterdamse beurs op 53 euro per megawattuur. Die is sinds oktober 2023 niet zo hoog geweest en dat komt door de krappe gasmarkt.
Op Nieuwjaarsdag viel de toestroom van veel Russisch gas weg in Europa. Het contract met de Russen hield na drie jaar op. Die levering was goed voor 5 procent van de Europese gasvraag.
“Vervolgens is Europa steeds meer vloeibaar gas aan het importeren, maar die markt is wereldwijd krap”, zegt gasspecialist Jilles van den Beukel. En dus stijgt de prijs.
Verder zat het weer de afgelopen drie maanden tegen: harde wind en zon waren er maar weinig, waardoor er weinig wind- en zonne-energie werd opgewekt. “Dan gaan de gascentrales vol aan om het elektriciteitsnet overeind te houden”, legt Van den Beukel uit.
Nervositeit op de gasmarkt
De gasvoorraden worden daardoor minder snel aangevuld, terwijl ze al een stuk kleiner zijn dan gemiddeld in de afgelopen jaren. De specialist ziet dat de gasmarkt daardoor “nerveus” is.
Doordat de gasvoorraden nu klein zijn, moet Europa in de zomer flink inkopen om zich voor te bereiden op een nieuwe winter. Doordat die grote vraag eraan komt, stijgen de prijzen nu al.
Nieuwe lng-fabrieken op komst
De nerveuze markt kan worden gekalmeerd met lng-fabrieken die komende zomer gereed moeten zijn. De fabrieken verrijzen vooral in de Verenigde Staten en Qatar.
“Tussen de zomer van 2025 en de drie jaar erna komt er aardig wat capaciteit bij”, verwacht Van den Beukel. De prijs kan dan weer gaan zakken. Maar met de winter in aantocht is het wel riskant om lang te wachten met de inkoop van gas.
Verder ligt er nog een risico op de loer in de vorm van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. “Hij kan gekke dingen doen”, waarschuwt de gasspecialist. Trump zou Rusland snel sancties kunnen opleggen, waardoor import van Russisch lng niet meer mogelijk is. “Dan wordt de lng-markt nog krapper, waar vooral Amerika van profiteert.”
-nu.nl-