Kans dat aarde in 2032 door asteroïde wordt geraakt blijft (beetje) toenemen

7 February 2025

Comments: 0

Astronomen vrezen dat de kans dat de aarde in 2032 wordt geraakt door een asteroïde iets is toegenomen. Volgens The Guardian is de kans nu 2,3 procent, 1 procentpunt meer dan twee maanden geleden.

De ruimtesteen, die een doorsnede van meer dan 100 meter heeft, werd in december opgemerkt door Chileense onderzoekers. Volgens berekeningen is er dus een kansje dat de asteroïde, die de naam 2024 YR4 heeft gekregen, in december 2032 de aarde raakt.

Toch zijn wetenschappers van zowel de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA als de Europese evenknie ESA bezig met draaiboeken waarmee op de situatie kan worden ingespeeld.

“De kans is groot dat de asteroïde zonder problemen langs de aarde scheert”, zegt professor Colin Snodgrass van de universiteit van Edinburgh. “Maar het duurt nog even voordat we dat met zekerheid kunnen zeggen. Hoe langer we de 2024 YR4 volgen, hoe accurater we kunnen voorspellen wat zijn baan wordt.”

‘Door betere apparatuur zien we méér in ruimte’

Op de Torino Impact Hazard Scale krijgt de asteroïde nu een 3. Met die schaal wordt de schade voorspeld die een planetoïde mogelijk kan aanrichten als de aarde wordt geraakt. Een 0 betekent dat er geen enkele schade is, een 10 betekent dat de planetoïde een reële bedreiging vormt voor de toekomst van de menselijke beschaving.

Er is in de afgelopen decennia maar één asteroïde geweest die een hogere score dan 3 kreeg: de Apophis. Deze ruimtesteen kreeg in 2004 de code 4 op de schaal van Torino. Maar deze kwalificatie werd later weer teruggeschroefd, toen wetenschappers meer data hadden verzameld.

Planetoïde die de dino’s uitroeide was veel groter

Onderzoekers merken ook op dat de apparatuur om dit soort stenen in de ruimte te lokaliseren beter wordt. Daardoor zullen in de toekomst vaker dit soort signalen worden afgegeven, doordat asteroïde die de aarde zouden kunnen raken eerder worden opgemerkt dan vroeger.

De onderzoekers benadrukken ook dat de 2024 YR4 niet het meeste leven op aarde zou uitroeien, zoals dat 66 miljoen jaar geleden wel gebeurde. De asteroïde die de dinosaurussen deed verdwijnen, had een doorsnede van tussen de 10 en 15 kilometer.

-nu.nl-