Suriname staat aan de vooravond van een intensieveĀ offshore olie-exploratie, met tien nieuwe boringen gepland tussen 2025 en 2026. Dit blijkt uit een rapport van het Noorse energieadviesbureau Rystad Energy, dat in februari 2025 werd gepubliceerd.
Detoenemende focus op Suriname komt voort uit de geologische gelijkenissen met buurland Guyana, waar ExxonMobil inmiddels 11 miljard vaten olie-equivalent heeft ontdekt. āDeze overeenkomsten in de petroleumgeologie spelen een cruciale rol in de besluitvorming van grote oliebedrijven, die worden aangetrokken door eerdere ontdekkingen en de proactieve houding van Suriname om buitenlandse investeerders aan te trekken,ā aldus Rystad Energy.
Stijgende investeringen in offshore exploratie
De belangstelling voor Suriname vertaalt zich in een toename van investeringen in de upstream-sector. De uitgaven groeiden van 348 miljoen USD in 2020 naar 514 miljoen USD in 2024. Staatsolie, het staatsoliebedrijf van Suriname, speelt hierbij een centrale rol en heeft aangegeven dat er in 2025 al vijf boringen op de planning staan.
TotalEnergies, PETRONAS, Shell, Chevron en QatarEnergy zijn de belangrijkste spelers die in meerdere offshore blokken actief zullen zijn. Volgens Staatsolie gaat het onder meer om de Araku Deep-1 put in Block 65, de Macaw-1 put in Block 64, de KoriKori-1 put in Block 5 en twee boringen in Block 52.
Araku Deep-1 cruciaal voor toekomstig exploratiebeleid
VolgensĀ Rystad EnergyĀ is de Araku-1 Deep put een belangrijke mijlpaal en mogelijk de eerste van vier exploratieputten die dit jaar worden geboord. Een succesvolle ontdekking hier zou diepere olievoorraden kunnen vrijspelen en meer inzicht geven in toekomstige exploratieplannen. Dit zou een aanzienlijke stimulans zijn voor Suriname, dat actief buitenlandse investeerders werft om toekomstige offshore-projecten te financieren.
Indien Staatsolie besluit deel te nemen aan de ontwikkeling van een ontdekking in Araku-1, kan het bedrijf hier direct van profiteren. De Surinaamse overheid hoopt dat de gezamenlijke inspanningen van deze operators de totale winbare olievoorraden boven de huidige schatting van 2,2 miljard vaten olie-equivalent zullen brengen.
Suriname op tweede plaats wereldwijd in conventionele olieontdekkingen
Tussen 2020 en 2024 heeft Suriname zich gepositioneerd als een van de meest veelbelovende olieproducerende landen. Volgens Rystad Energy staat het land wereldwijd op de tweede plaats in conventionele olieontdekkingen, met alleen Turkije voor zich. Turkije ontdekte in dezelfde periode naar schatting 3,6 miljard vaten winbare olie-equivalent.
Daarnaast is TotalEnergies van plan om begin 2026 te starten met de ontwikkeling van het Block 58 Gran Morgu-project, wat opnieuw een belangrijke stap voorwaarts betekent in Surinameās groeiende offshore olie-industrie.