Wetenschappers maken eerste embryo’s van kangoeroes met ivf-behandeling

6 February 2025

Comments: 0

Australische wetenschappers hebben via ivf-behandeling voor het eerst embryo’s van kangoeroes geproduceerd. De University of Queensland noemt het een cruciale stap om het uitsterven van buideldiersoorten te voorkomen.

De succesvolle bevruchtingen hebben de wetenschappers veel inzicht gegeven in de voortplanting van buideldieren. De wetenschappers hopen die kennis over ivf, ook reageerbuisbevruchting genoemd, te kunnen gebruiken als een middel om het uitsterven van bedreigde buideldiersoorten te voorkomen.

In Australië worden onder meer de koala, de Tasmaanse duivel, de Noordelijke breedneuswombat en buideleekhoorn bedreigd. Sinds de komst van de Europese kolonisten in Australië in de achttiende eeuw zijn minstens 33 buideldiersoorten uitgestorven, meldt CNN. Daarmee sterven dieren in Australië sneller uit dan op andere continenten.

Voor het onderzoek werden sperma- en eicellen van grijze kangoeroes gebruikt. De wetenschappers kozen voor die diersoort, omdat er veel van die exemplaren rondspringen in Australië. De onderzoekers konden daardoor gebruikmaken van een grote variatie aan genetisch materiaal en dus veel kennis opdoen.

De onderzoekers willen de ivf-behandelingen uiteindelijk inzetten voor de bedreigde diersoorten.

Hoop op eerste geboorte over tien jaar

De wetenschappers gaan de embryo’s nog niet laten uitgroeien tot de geboorte van een kangoeroe. Daarvoor moet eerst meer kennis worden opgedaan en de technologie verder worden ontwikkeld. “We hopen dat de geboorte van een buideldier via ivf over tien jaar realiteit wordt”, zegt biotechnoloog Andres Gambini, die het onderzoek leidt.

Het is niet de eerste diersoort waarvan met ivf een embryo is gecreëerd. Vorig jaar lukte het wetenschappers om een embryo van een neushoorn in te brengen in een draagmoeder in Kenia, meldt de BBC. En in 2018 werd het eerste embryo van een ezel gemaakt.

-nu.nl-