De woningbouwprojecten, die in 2018 van start gingen als een publiek-private samenwerking (PPP) tussen de Surinaamse overheid en P&D Real Estate, zouden jonge Surinamers de kans bieden op een betaalbare eigen woning.
Bij de feestelijke start, onder toeziend oog van toenmalige hoogwaardigheidsbekleders, werd de belofte uitgesproken dat bewoners via reguliere bankfinanciering eigenaar konden worden van hun woning en perceel.
Zeven jaar later blijkt die belofte voor honderden gezinnen nog steeds onopgelost. Volgens de bewoners zijn noodzakelijke documenten, zoals perceelkaarten met ID’s en onbezwaarde hypotheekuittreksels, nooit verstrekt. “Ons werd verteld dat GLIS achterliep en dat de ontwikkelaar bezig was hypothecaire lasten af te lossen, maar niets kwam van de grond,” stellen zij in de brief.
Toen bankfinanciering uitbleef, stelde de ontwikkelaar een interne financiering in euro’s voor. Onder druk van reeds betaalde voorschotten – tussen de € 2500 en € 5000 – gingen veel bewoners noodgedwongen akkoord. Inmiddels zijn de maandlasten door de stijgende valutakoers (nu boven SRD 40 per euro) dusdanig opgelopen dat vele gezinnen financieel en mentaal uitgeput zijn. Tot overmaat van ramp worden bewoners nu juridisch aangepakt wegens vermeende wanbetaling.
Slechte woonomstandigheden en dreigende ontruimingen
Naast de financiële zorgen zijn de leefomstandigheden volgens de briefschrijvers ronduit zorgwekkend. Zo is er geen stromend drinkwater, zijn de wegen – vooral naar Altona – onbegaanbaar bij regenval, en laat de bouwkwaliteit van de huizen ernstig te wensen over.
Ondanks gesprekken met onder andere de vicepresident, minister van Openbare Werken en parlementsvoorzitter Marinus Bee, is er sinds 2020 geen structurele oplossing gekomen. In 2023 bracht een parlementaire delegatie onder leiding van Niesha Jhakry een bezoek aan de wijk en bevestigde toen al de ernst van de situatie.
Als reactie op recente vreedzame acties van de bewoners, stelde het kabinet een presidentiële commissie in met als opdracht vóór eind januari 2025 een oplossingsmodel te presenteren. Inmiddels zijn bijna twee maanden verstreken zonder resultaat, terwijl het risico op ontruimingen reëel en acuut is.
Oproep tot rechtvaardige oplossing
De bewoners roepen president Santokhi op om in te grijpen en zich hard te maken voor een eerlijke oplossing. Ze vragen om een constructieve rol van banken, verzekeraars en pensioenfondsen, met als doel een betaalbaar hypotheekmodel. “Wij willen geen verplichtingen ontlopen, noch de ontwikkelaar schade berokkenen. We willen gewoon dat de oorspronkelijke belofte wordt nagekomen.”
De open brief eindigt met een emotionele oproep: “Voorkom een sociaal drama van meer dan 300 ontruimingen. Wij rekenen op uw leiderschap, rechtvaardigheid en compassie.”