De politie heeft maar liefst dertig verdachten aangehouden in het onderzoek naar de ongekende geweldsgolf die ontstond nadat er een partij van 1400 kilo cocaïne was gestolen. Justitie linkt alleen al in en rond Den Haag en in het Groene Hart zeventien aanslagen aan het onderwereldconflict.
Zo werd in Alphen aan den Rijn een woning met automatische wapens beschoten en in Den Haag werd een politiebus tot ontploffing gebracht.
Het grootste deel van de verdachten zou betrokken zijn geweest bij de reeks explosies, brandstichtingen en beschietingen. Maar de opsporingsdiensten volgden ook het spoor van de drugs die vorig jaar augustus werd gestolen. De politie hield half april vijf mannen aan die zouden hebben meegedeeld in de buitgemaakte 1400 kilo cocaïne.
Chauffeur van 1400 kilo coke bedreigd
Het was een spectaculaire ‘rip’, crimineel jargon voor een gewelddadige diefstal. In de haven van Antwerpen was eind augustus 2024 een lading cocaïne binnengekomen. Een partij van 1400 kilo, waarin verschillende criminele investeerders een belang hadden. De drugs was op weg naar een loods waar de drugs konden worden overgeslagen, maar de vrachtwagen werd klemgereden en de chauffeur bedreigd.
De dieven droegen gestolen politiekleding en deden zich voor als agenten. Ook de chauffeur van de vrachtwagen was hoogstwaarschijnlijk betrokken bij het plan om de drugs te stelen. De gestolen cocaïne werd vervolgens naar een loods in Oud Gastel, nabij de Belgische grens, gebracht en verdeeld onder een grote groep criminelen.
Ontvoeringen en explosies
De ripdeal bleef niet zonder gevolgen. Vrijwel meteen na de diefstal volgde het geweld elkaar in rap tempo op. Zo vonden ontvoeringen plaats en waren er explosies bij woningen in Den Haag en Rotterdam. Na sommige aanslagen moesten tientallen bewoners van een getroffen flat worden geëvacueerd. In Utrecht werd een bekende crimineel ontvoerd, omdat gedacht werd dat hij te maken had met de diefstal. Dit was de eerste golf van geweld in dit conflict.
Een deel van de gestolen 1400 kilo werd door de dieven naar een loods in Ter Aar gebracht. Die loods blijkt eigendom te zijn van een ondernemer uit Alphen aan den Rijn. Toen die drugs half oktober óók werden gestolen, was dat het startsein voor een tweede geweldsgolf.
Een tweede geweldsgolf
Na de tweede diefstal van de drugs uit de loods in Ter Aar, sloeg het geweld over naar het Groene Hart. Daarbij richtte het geweld zich op bekenden en familie van de ondernemer wiens loods werd gebruikt om de drugs op te slaan.
‘Of de Alphense ondernemer wist dat er drugs waren opgeslagen in zijn loods is onderwerp van onderzoek; in ieder geval werden nu niet alleen hij, maar ook een werknemer, familie en vrienden van de ondernemer slachtoffer van bedreigingen, beschietingen en explosies’, schrijft het OM woensdag in een persbericht.
Verschillende woningen en bedrijfspanden werden dus het doelwit van aanslagen. De meest in het oog springende was de beschieting van een woning in de Prins Hendrikstraat in Alphen. Op klaarlichte dag liep een man met een bivakmuts en een kalasjnikov door de straat, om vervolgens de woning te beschieten.
Het leidde tot grote consternatie in Alphen, en al snel werden twee verdachten opgepakt. Eerder was een medewerker van de Alphense ondernemer al onder valse voorwendselen naar een locatie gelokt, waar hij met een vuurwapen werd bedreigd. Ook in dit geval werden twee verdachten opgepakt.
Dertig verdachten aangehouden
Ook in de regio Den Haag vonden er aanslagen met zwaar vuurwerk plaats, bij woningen die (zijdelings) te relateren zijn aan betrokkenen in het onderwereldconflict. Als gevolg daarvan besloot de politie een onbemand politiebusje bij een van de woningen neer te zetten. Dat was voor de criminelen geen reden om niet toe te slaan.
Integendeel, zwaar vuurwerk werd onder de politiebus tot ontploffing gebracht. Twee verdachten werden voor deze aanslag aangehouden.
In totaal hebben politie en justitie maar liefst dertig verdachten aangehouden in verband met de diefstal van de cocaïne en het daaropvolgende geweld. Half april werden vijf mannen aangehouden, op verdenking van het vervoeren van de gestolen drugs.
‘Het gaat om drie mannen van 27, 28 en 31 jaar uit Den Haag, een man van 20 uit Voorburg en een 29-jarige man uit Hoogvliet’, schrijft het OM. Verder zijn er vooral uitvoerders van aanslagen opgepakt, net als zogeheten ‘brokers’. Dat zijn mensen die als tussenpersoon fungeren en in opdracht uitvoerders ronselen en aansturen.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. ‘Onderzoek naar de opdrachtgevers loopt nog. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat nog meer verdachten worden aangehouden. De zaken van de uitvoerders en brokers worden onderwijl al afzonderlijk aangebracht bij de rechtbank, zij staan terecht voor hun eigen aandeel in het geweld.’
-ad.nl-