Suriname is het eerste land in de regio dat het door de ILO ontwikkelde evaluatie-instrument SAM-SDI toepast om de effectiviteit van sociale dialooginstellingen zoals het Arbeidsadviescollege te versterken.
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft recent een delegatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ontvangen in het kader van het derde Decent Work Country Programme 2023–2026. Tijdens het bezoek werd voor het eerst in Suriname de Self-Assessment Method for Social Dialogue Institutions (SAM-SDI) geïntroduceerd, een door de ILO ontwikkeld instrument om de werking van sociale dialoogorganen te analyseren en verbeteren.
De ILO-delegatie bestond uit Ilca Webster (specialist op het gebied van vaardigheden en levenslang leren), Andrea Marinucci (specialist sociale dialoog), en de nationaal projectcoördinator Shoblinadebie Chotkan-Somai. Mac Andrew sprak zijn waardering uit voor de samenwerking en de meerwaarde van SAM-SDI, vooral voor het Arbeidsadviescollege (AAC), dat nu beschikt over de expertise om deze methodiek zelfstandig toe te passen.
De driedaagse introductieworkshop van SAM-SDI werd begeleid door Marinucci en zijn collega Nancy Varela. Tijdens deze sessies voerden leden van het AAC diepgaande zelfevaluaties uit op gebieden als representativiteit, transparantie, onafhankelijkheid en beleidsimpact. De inzichten uit dit traject vormen de basis voor versterkte samenwerking tussen sociale partners en het formuleren van concrete verbeterpunten.
Daarnaast werd ook aandacht besteed aan de technische ondersteuning van de ILO op het gebied van Technical and Vocational Education and Training (TVET). Ilca Webster benadrukte het belang van aansluiting tussen onderwijsprogramma’s en de arbeidsmarkt. Volgens haar is het zeer belangrijk dat onderwijsinstellingen in overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties actuele en relevante vaardigheden aanleren, zeker in het licht van technologische en economische transities.
De samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, AWJ en sociale partners biedt volgens Webster veel perspectief. In landen als Ghana en Brazilië, waar sectorale tripartiete structuren met succes zijn ingezet, heeft dit geleid tot praktijkgerichte opleidingsprogramma’s, stageplaatsen, en een betere inzetbaarheid van afgestudeerden. Suriname kan hier volgens de ILO waardevolle lessen uit trekken.
Met de introductie van SAM-SDI en de intensivering van het TVET-beleid zet Suriname een belangrijke stap richting een inclusieve arbeidsmarkt en duurzame economische ontwikkeling. De ILO blijft dit proces ondersteunen met kennisuitwisseling en technische bijstand.