Oekraïne doet een nieuwe poging om grondgebied te veroveren in de Russische regio Kursk. Rusland zei vorige maand dat Oekraïne uit de grensregio was verdreven. Volgens de lokale autoriteiten zijn er Oekraïense aanvallen geweest. Ook zijn Oekraïense droneaanvallen bij Moskou gemeld.
Sinds zondag zijn er meldingen van Russische militaire bloggers over nieuwe Oekraïense aanvallen op Kursk. Daar gingen beschietingen met artillerie en drones aan vooraf. Onder meer persbureau Reuters en het Institute for the Study of War maken er melding van.
De gouverneur van de Russische regio Kursk, Alexander Khinshtein, bevestigt dat er aanvallen waren. Hij zegt op Telegram dat Oekraïne onder meer de elektriciteitsvoorziening onder vuur heeft genomen. Hij claimt bovendien dat er drie doden zijn gevallen.
Rusland beweerde eind vorige maand dat het Oekraïne had verdreven uit de regio Kursk. Kyiv sprak dat direct tegen. Toch sprak de Russische president Vladimir Poetin van een “Oekraïense nederlaag in Kursk”. Het Oekraïense leger herhaalde eerder op dinsdag op Telegram dat het nog altijd in gevecht is in de Russische regio.
Ondertussen hebben Oekraïense droneaanvallen in de nacht van maandag op dinsdag de drie belangrijkste luchthavens van Moskou tot sluiten gedwongen, zeggen Russische functionarissen. Het is volgens Rusland de tweede nacht op rij dat Oekraïne droneaanvallen op de Russische hoofdstad lanceert.
Luchthavens Moskou sluiten vanwege Oekraïense droneaanvallen De burgemeester van Moskou, Sergey Sobyanin, meldt op Telegram dat ten minste zes Oekraïense drones op weg naar Moskou werden vernietigd. Volgens voorlopige informatie was er geen sprake van “ernstige schade of gewonden” op de plaats waar het neervallende puin van de vernietigde drones terechtkwam.
De Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia besloot de vluchten op de luchthavens in Moskou stil te leggen. Dat moest de luchtveiligheid waarborgen, meldt de dienst op Telegram.
Donderdag moet een tijdelijke wapenstilstand ingaan, die tot en met 10 mei duurt. Het plan kwam eerder deze maand uit de koker van de Russische president Vladimir Poetin. Dat kwam na kritische geluiden uit de Verenigde Staten over de Russische opstelling in de vredesonderhandelingen. Oekraïne toonde zich daarom wantrouwend tegenover het voorstel van Poetin.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemde het eenzijdige bestand een “nieuwe poging tot manipulatie”. Zo begreep hij niet waarom het bestand moet wachten tot 8 mei. Zelensky wil een volledig en onvoorwaardelijk bestand van minstens dertig dagen.
-nu.nl-