Iran dreigt uit het verdrag tegen kernwapens te stappen. Het parlement laat maandag weten een wetsvoorstel voor te bereiden om het zogenoemde Non-proliferatieverdrag (NPV) te verlaten.
Het verdrag is bedoeld om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Iran niet langer deel wil zijn van dat verdrag.
Het dreigement lijkt in te druisen tegen eerdere beweringen van Iran. Eerder op maandag ontkende president Masoud Pezeshkian dat zijn land kernwapens wil maken. “Teheran is tegen de ontwikkeling van massavernietigingswapens”, zei hij. Hij benadrukte wel dat Iran het recht heeft om onderzoek naar kernenergie te blijven doen. Met zijn uitspraken herhaalde hij die van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei.
Volgens staatspersbureau IRNA is het niet zo gek dat Iran uit het verdrag wil stappen als de rechten van het land niet worden gerespecteerd en als nucleaire installaties worden aangevallen door een land dat geen NPV-lid is.
Of Iran het verdrag daadwerkelijk zal verlaten is nog niet bekend. Het wetsvoorstel moet eerst nog worden afgerond en goedgekeurd. Wat de gevolgen zouden zijn is niet duidelijk.
Iran heeft voldoende uranium voor kernwapenproductie
Het dreigement komt te midden van de opgelopen spanningen tussen Iran en Israël. Volgens Israël is Iran bezig met een nucleair programma en de ontwikkeling van atoomwapens. Om die plannen te dwarsbomen voerde Israël vrijdag operatie Rising Lion uit. Daarbij werden honderden doelen tegelijk aangevallen. Een belangrijk deel van de legertop en meerdere kernwetenschappers kwamen om het leven.
Iran zou inmiddels bijna voldoende uranium hebben om kernwapens mee te kunnen produceren. Israël en andere westerse landen zien dat als een bedreiging.
De Amerikaanse president Donald Trump probeerde daarom een deal te sluiten over het atoomprogramma, maar dat is tot op heden niet gelukt.
-nu.nl-