Een gloednieuwe, krachtige telescoop in het Vera C. Rubin-observatorium in Chili heeft zijn eerste ruimtefoto’s gemaakt. Die werden maandag gepresenteerd.
Het observatorium staat hoog in de bergen van Chili en beschikt over de krachtigste digitale camera ter wereld. Wetenschappers denken dat de ongeëvenaarde kwaliteit van de foto’s de manier waarop we ons universum begrijpen radicaal gaat veranderen.
De telescoop ontdekte in tien uur tijd liefst 2.104 nieuwe planetoïden (kleine planeten die ook om de zon draaien). Ook werden zeven ruimteobjecten in de buurt van de aarde gevonden waarvan we tot nu toe het bestaan niet wisten. Tot nu toe werden bij ruimteonderzoeken jaarlijks ongeveer 20.000 nieuwe planetoïden ontdekt.
Als er een negende grote planeet in ons zonnestelsel is, dan zal de Vera C. Rubin-telescoop die volgens wetenschappers binnen een jaar vinden. Amerikaanse wetenschappers ontdekten vorig jaar die negende planeet mogelijk bestaat. Ook wordt verwacht dat de nieuwe foto’s de Melkweg (het sterrenstelsel waarvan de zon een van de sterren is) beter in kaart zullen brengen.
De komende tien jaar maakt de camera in het Chileense observatorium iedere nacht zo’n duizend beelden van de sterrenhemel. De foto’s moeten meer duidelijkheid geven over de mysteries van ons heelal. De telescoop kan bijvoorbeeld helpen bij het onderzoek naar de donkere materie waarmee het universum is opgebouwd.
Onderstaande foto laat een deel van het zogeheten Virgocluster zien. Dat is een cluster van ongeveer tweeduizend sterrenstelsels, waaronder de Melkweg.
-nu.nl-