Finland en Litouwen maken plannen om zelf landmijnen te produceren

9 July 2025

Comments: 0

Finland en Litouwen willen zelf landmijnen gaan produceren voor de verdediging van hun grenzen met Rusland. Het was al bekend dat beide landen uit het verdrag tegen antipersoonsmijnen stappen.

Politici uit beide landen spreken het voornemen om mijnen te produceren uit tegen Reuters. “We gaan honderden miljoenen euro’s besteden aan antitankmijnen en antipersoonsmijnen”, zegt de Litouwse onderminister voor Defensie Karolis Aleksa.

Het gaat om tienduizenden mijnen, die Litouwse bedrijven moeten gaan maken. Als de productie eenmaal op gang is, wil Litouwen ook mijnen leveren aan Oekraïne.

Litouwen kondigde eind juni bij de VN aan dat het land het verdrag van Ottawa aan het einde van het jaar zal verlaten. Dat verdrag verbiedt het gebruik van antipersoonsmijnen, maar is niet door alle landen ondertekend. Onder meer Rusland, de Verenigde Staten en China ontbreken.

Het doel van het verdrag is om onnodige burgerdoden te voorkomen. Ongeveer 80 procent van de doden door antipersoonsmijnen was burger. De mijnen blijven

na conflicten namelijk nog lang liggen en kunnen jaren later nog ontploffen als iemand eroverheen loopt.

Litouwen heeft een grens van 274 kilometer met de Russische exclave Kaliningrad en een grens van 679 met Belarus, een nauwe bondgenoot van Rusland. Het land vreest sinds de Russische oorlog in Oekraïne ook een inval in Litouwen en wil zich daar zo goed mogelijk tegen kunnen verdedigen. Als Rusland zich niet aan het Ottawaverdrag houdt, is het onzin om dat zelf wel te doen, redeneert Litouwen.

Ook Finland wil eigen productie opzetten

Ook Finland kijkt naar mogelijkheden om antipersoonsmijnen te produceren, zegt parlementslid Heikki Autto van een regeringspartij tegen Reuters. Verschillende Finse bedrijven zouden in gesprekken met het parlement interesse hebben getoond om de mijnen te produceren.

Voordat Finland zich in 2011 aansloot bij het Ottawaverdrag had het nog een voorraad van een miljoen antipersoonsmijnen. Die voorraad is vernietigd, omdat dat een voorwaarde van het verdrag was.

Finland is de NAVO-lidstaat met de langste grens met Rusland. De grens is 1.340 kilometer lang. Ook in Finland bestaat de vrees voor een Russische inval.

Het Finse parlement heeft terugtrekking uit het Ottawaverdrag al goedgekeurd. Maar het vertrek is nog niet aangekondigd bij de VN. Zes maanden na die aankondiging kan een land het verdrag verlaten.

Zes Europese landen verlaten Ottawaverdrag

Ook andere Europese landen in de buurt van Rusland zijn van plan het Ottawaverdrag te verlaten. Estland heeft het vertrek al aangekondigd bij de VN. Letland en Polen zijn nog niet zover, maar de parlementen in die landen hebben de stap al wel goedgekeurd. De andere drie landen hebben nog geen plannen voor de productie van mijnen.

De vijf landen hebben laten weten dat ze in tijd van vrede geen mijnenvelden willen neerleggen. De mijnen komen in een opslag terecht. In geval van dreiging worden ze snel verspreid langs de grens.

Daarnaast is Oekraïne van plan het verdrag te verlaten. President Volodymyr Zelensky zette eind juni met een decreet een eerste stap daartoe. Het Oekraïense parlement moet zich nu over het voorstel buigen.

-nu.nl-