Rusland heeft als eerste land ter wereld de Taliban-regering in Afghanistan erkend. De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Amir Khan Muttaqi, noemde dat een “moedige beslissing”.
Hij ontmoette gisteren in Kabul de Russische ambassadeur in Afghanistan die daar het besluit van zijn regering officieel overbracht. Volgens de Afghaanse minister is er “een nieuwe fase van positieve relaties, wederzijds respect en constructieve betrokkenheid” ingegaan en zal de verschuiving dienen als voorbeeld voor andere landen.
Tegelijk is er ook een Afghaanse ambassadeur in Moskou aan het werk gegaan.
Strijd tegen terreur en drugs
De Taliban zijn sinds 2021 weer aan de macht in Afghanistan en streven sinds die tijd naar internationale erkenning met bijbehorende investeringen, maar dat is nog niet erg gelukt. Ze krijgen juist internationale kritiek, vooral vanwege de massale inperking van vrouwenrechten en andere mensenrechtenschendingen. Het regime wordt als grotendeels geïsoleerd beschouwd, hoewel buurlanden zich pragmatischer opstellen tegenover de islamisten.
Rusland gaat nu wel banden aan met het regime en is onder meer van plan Kabul te ondersteunen in de strijd tegen terrorisme en drugshandel. “Wij geloven dat de officiële erkenning van de regering van het Islamitisch Emiraat van Afghanistan een impuls zal geven aan de ontwikkeling van een productieve samenwerking”, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de Afghanen zal de officiële erkenning “een productieve bilaterale samenwerking tussen onze landen” bevorderen.
Rusland en Afghanistan hebben een lange gezamenlijke geschiedenis, onder meer de Sovjet-Unie drukte zijn stempel op het Centraal-Aziatische land. Zo was er de Afghaanse Oorlog: Sovjet-troepen vielen het land eind 1979 binnen om de communistische regering te steunen tegen de opstand van de islamitische Moedjahedien, die werd gesteund door de Amerikaanse CIA. Hoewel er miljoenen slachtoffers vielen, faalden de Sovjets erin het land onder controle te krijgen.
In 1996 kwamen de Taliban voor het eerst aan de macht, maar na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 besloot de VS tot een oorlog tegen de islamisten. De NAVO-troepenmacht ISAF hielp bij het democratiseringsproces. Ook Nederland leverde militairen daarvoor.
In 2021 heroverde de Taliban grote delen van het land. Toen ook Kabul werd ingenomen, trokken de Amerikanen en de NAVO-troepen zich in augustus 2021 halsoverkop terug en kwamen de Taliban weer aan de macht.
Hun strikte interpretatie van de islamitische wet stond internationale erkenning tot nu toe in de weg, maar het regime voerde met veel landen wel gesprekken en er zijn diplomatieke banden aangeknoopt met onder meer China en de Verenigde Arabische Emiraten. Desondanks blijft Afghanistan op het wereldtoneel relatief geïsoleerd.
-nos.nl-