Vier jaar cel voor ontvoering militair Rodney Cairo: rechter noemt actie ‘zeer illegaal’

5 July 2025

Comments: 0

De Nederlander Imro Miedema is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de gewelddadige ontvoering en gijzeling van militair Rodney Cairo in de nacht van 15 op 16 april 2020. Hoewel het Openbaar Ministerie acht jaar had geëist, oordeelde kantonrechter Lydia Ravenberg dat vier jaar passend was, mede gezien de ernst van de feiten.

Illegale operatie onder leiding van DNV-directeur

Uit het strafproces bleek dat de opdracht tot de actie afkomstig was van de toenmalige directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira. Rechter Ravenberg kwalificeerde de operatie als “zeer illegaal”, aangezien Veira niet bevoegd was tot het geven van dergelijke bevelen. De DNV is een inlichtingendienst zonder opsporings- of arrestatiebevoegdheden.

Veira’s

getuigenis, waarin zij ontkende opdracht te hebben gegeven tot binnendringen van Cairo’s woning, werd door de rechter als “leugenachtig” bestempeld. Bij zijn aanhouding vertelde Miedema aan de politie dat hij handelde in opdracht van Veira, samen met vijf anderen van de DNV. Hij vroeg agenten dit telefonisch te verifiëren bij haar.

Politie trok zich terug na tussenkomst Veira

De toenmalige korpschef Roberto Prade verklaarde dat hij tijdens de actie twee keer werd gebeld door Veira. Zij drong er bij hem op aan om de politie terug te trekken, zodat haar team de operatie kon voortzetten. Prade gaf daarop opdracht aan het Robuust Bestrijdingsteam (RBT) en het Arrestatieteam zich terug te trekken, iets wat volgens de rechter bevestigt dat de actie in haar opdracht plaatsvond.

Valstrik met Braziliaanse vrouwen

De ontvoering werd voorbereid via een list: drie Braziliaanse vrouwen belden ‘s nachts aan bij Cairo onder het voorwendsel dat ze vanwege de coronamaatregelen geen onderdak hadden. Toen hij hen binnenliet en een glas whisky accepteerde, werd hij kort daarna onwel. Daarna drongen vier gewapende, gemaskerde mannen zijn huis binnen. Cairo werd mishandeld, geblinddoekt en vastgebonden met ducttape. Toen ze hem wilden meenemen, arriveerde de politie – gealarmeerd door een buurtbewoner. De daders brachten Cairo weer naar binnen, maar wisten later alsnog te ontkomen. Ze namen zijn telefoons mee; de vrouwen vertrokken ook.

Motief: Facebook-onthullingen

Volgens het onderzoek had Cairo kort voor het incident aangekondigd onthullingen over Veira te zullen doen via een livestream op Facebook. Dat zou haar motief zijn geweest voor de actie.

Geen bevoegdheid, geen spijt

De rechter wees erop dat er geen sprake was van een rechtmatig ambtelijk bevel, zoals de verdediging aanvoerde. Miedema beschikte niet over een legitimatie van de DNV, noch stond hij geregistreerd als medewerker. Ook heeft hij geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden en is hij gevlucht voor justitie.

Veroordeling

Miedema werd schuldig bevonden aan medeplegen van vrijheidsberoving, diefstal met geweld en huisvredebreuk. De rechter stelde dat het slachtoffer een ernstig trauma heeft opgelopen en uit angst enige tijd ondergedoken zat. Gezien de impact op Cairo’s veiligheid, privacy en lichamelijke integriteit, werd Miedema veroordeeld tot vier jaar cel met onmiddellijke gevangenneming.

-snc.com-