Australische cricketbond legt drie spelers zware schorsing op na schandaal

28 March 2018

In: Sport
Comments: 0

Australische Cricket Captain en
batsman Cameron Bancroft staan media te woord

Woensdag 28 maart 2018 – De Australische cricketbond heeft spelers Steve Smith, David Warner en Cameron Bancroft zware schorsingen opgelegd voor hun betrokkenheid in hetĀ schandaal van vorige week tijdens de testwedstrijd tegen Zuid-Afrika.
Aanvoerder Smith en tweede captain Warner worden voor een jaar uitgesloten,Ā terwijl slagman Bancroft een schorsing van negen maanden moet uitzitten, zoĀ blijkt uit een statement van de Australische cricketbond.
Warner mag in de toekomst bovendien nooit meer een leidende rol vervullen.
Smith en Bancroft maken de komende twee jaar geen aanspraak op hetĀ aanvoerderschap bij AustraliĆ«.

De 28-jarige Smith gaf zaterdag toe dat zijn team op de derde dag van deĀ vierdaagse wedstrijd in Zuid-Afrika met de cricketbal had geknoeid om voorĀ een zogenoemde ‘reverse swing’ te zorgen, waardoor de bal een andere kantĀ op beweegt dan de slagman zou verwachten.
De 25-jarige Bancroft was aangewezen om Ć©Ć©n kant van de bal ruwer te maken,Ā maar zijn actie bleef niet ongezien. Televisiecamera’s registreerden zijnĀ geklungel met schuurpapier en steentjes. Warner zou het plan hebben bedacht.

Zelfs de Australische premier Malcolm Turnbull sprak zijn afschuw uit overĀ het incident, waarna Smith en Warner zondag al besloten hun functie alsĀ aanvoerders bij het nationale team tijdelijk neer te leggen.
Beide spelers hoeven voorlopig ook niet meer te rekenen op speeltijd bijĀ hun clubs in de Indiase Premier League.

Smith (Rajasthan Royals) en Warner (Sunrisers Hyderabad) zijn voor de rest van dit seizoen uitgesloten. Tim Paine (33), die bij AustraliĆ« fungeert als ‘wicketkeeper’ (catcher),Ā neemt in de laatste wedstrijd tegen Zuid-Afrika van vrijdag in JohannesburgĀ de rol van aanvoerder op zich.Ā 

AustraliĆ« won de eerste ontmoeting met Zuid-Afrika, maar dolf in de tweeĀ wedstrijden daarna het onderspit.

Bronnen: nusport/the print.in