Iraanse captain weer bij selectie

28 March 2018

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 28 maart 2018 – De captain van het Iraans Nationaal elftal, Masoud Shojaei, zegt dat het een bijzondere eer is om wederom zijn land te mogen vertegenwoordigen.
De 33 jarige Shojaei was samen met zijn landgenoot, Ehsan Haji Safi, voor het
leven geschorst door het ministerie van Sport in Iran. De reden was omdat
ze met hun Griekse club, Panionios, in augustus 2017 in de Europa League hebben gespeeld tegen de Israëlische ploeg, Maccabi Tel Aviv. Iran erkent de Joodse staat niet en schorst al haar atleten die tegen Israël spelen.

Het ministerie draaide op den duur de maatregel terug doordat Iraanse fans hun misnoegen uitten op social media en ook omdat de FIFA een onderzoek was gestart.

Iran kan niet openlijk uitkomen als sporters worden geschorst als ze tegen Israël spelen, omdat dit tegen de internationale sportregels is.
FIFA duldt geen politieke inmenging in de sport.

Shojaei zegt dat hij heel erg blij is dat hij het shirt van zijn land weer mag aandoen. “Ik voel me net een strijder en hoop dat ik aan me derde WK mag meedoen als ik in Rusland aan spelen kom. Dat zal ook een record zijn voor een Iraanse voetballer”, aldus de aanvoerder van het Iraans elftal,
Shojaei.

In november 2017 verloor een Iraanse U-23 worstelaar, Alireza Karimi Mashiani , bewust zijn wedstrijd om een Israëlische opponent te vermijden. Tijdens de Olympische Spelen in 2012 in London hadden de Iraanse atleten vooraf aangegeven de wedstrijden te boycotten waar ze tegen Israëlieten
moesten spelen.
In februari 2011 werd de schaakmeester, Ehsan Ghaem Maghami,
gediskwalificeerd tijdens een internationaal schaaktoernooi, omdat hij weigerde te spelen tegen een Israëliër.

Bronnen: israelnationalnews.com/persianfootball.com