Nu officieel: videoref debuteert op WK

17 March 2018

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 17 maart 2018 – Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het officieel: de videoscheidsrechter debuteert al komende zomer op het WK in Rusland.

Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag, tijdens een vergadering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, ingestemd met het gebruik van video-arbitrage op de mondiale eindronde.
De internationale spelregelcommissie IFAB had twee weken geleden de weg al vrijgemaakt voor het gebruik van video-arbitrage op het WK.

Tests hebben uitgewezen dat dankzij de hulp van arbiters achter tv-schermen het aantal correcte beslissingen van de scheidsrechter, op het veld, stijgt van 93 naar 99 procent.
Bij alle 64 wedstrijden van het WK wordt de scheidsrechter op het veld geassisteerd door een video-arbiter en drie video-assistenten, die op een centrale locatie in Moskou, achter de tv-schermen zitten.
Zij hebben de beschikking over de beelden van 33 tv-camera’s, plus twee camera’s die buitenspel in de gaten houden.

De videoarbiters kunnen hun collega op het veld adviseren bij vier spelbepalende elementen: doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en als per ongeluk de verkeerde speler een gekleurde kaart krijgt.