Kolisi eerste donkere aanvoerder van Zuid-Afrikaans rugbyteam

29 May 2018

In: Sport
Comments: 0


Dinsdag 29 mei 2018 – Siya Kolisi gaat de geschiedenis in als de eerste donkere aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam. Hij leidt de ‘Springboks’ komende maand tijdens de testwedstrijden tegen Engeland.

Het is de eerste keer in de 127-jarige historie dat voor het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika een donkere captain is aangewezen. De 26-jarige Kolisi speelde tot nu toe 28 internationale Testwedstrijden voor zijn land

Rugby wordt in Zuid-Afrika traditioneel gezien als een sport voor de blanke minderheid. Pas na de afschaffing van de apartheid verschenen in de beginjaren negentig de eerste donkere spelers in de nationale ploeg. Niettemin domineren nog altijd voornamelijk blanke sporters en fans het rugby in Zuid-Afrika.

Kolisi, die uitkomt voor de Stormers uit Kaapstad, volgt de geblesseerde Warren Whiteley op. Zaterdag is de blanke Pieter-Steph du Toit de aanvoerder als Zuid-Afrika Wales treft.

-ANP/Nu.nl-