Atlete Semenya stapt naar CAS om verplichte medicatie te voorkomen

19 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 19 juni 2018 – Atlete Caster Semenya stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om aan te vechten dat ze medicijnen moet slikken om een lagere testosteronspiegel te krijgen. Dat hebben haar advocaten maandag aangekondigd.

De internationale atletiekfederatie IAAF rangschikt Semenya, tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter, onder de atletes die van nature te veel testosteron aanmaken.
De 27-jarige Zuid-Afrikaanse zou door de spierversterkende werking daarvan onevenredig voordeel hebben ten opzichte van vrouwen – de meeste – die dat niet hebben.

“Mevrouw Semenya heeft het recht om mee te doen aan de competitie op de manier waarop ze van nature is, zonder verplichting haar lichaam met welke medicatie dan ook te veranderen”, aldus een verklaring van haar advocaten.

Semenya kreeg al eens bijval van het CAS. De IAAF verplichtte haar in 2015 al eens middelen te slikken om haar testosteronspiegel te verlagen, maar het internationale sporttribunaal floot de atletiekbond toen terug.

De IAAF moest meer bewijs aanleveren om het CAS ervan te overtuigen dat vrouwen met een te hoog testosterongehalte in het voordeel zijn. De bond heeft dat bewijs naar eigen zeggen gevonden in wetenschappelijke studies. Op iedere 1000 atleten heeft volgens de IAAF 7,1 atleten een verhoogde testosteronspiegel. Dat is 140 keer meer dan vrouwen die niet aan topsport doen.

De nieuwe regel over DSD (Differences of Sexual Development) treedt op 1 november dit jaar in werking. Het gaat alleen om de middellange afstanden (de 400 meter, 800 meter en 1500 meter) en het hordelopen.

-NU.nl/ ANP-