Australië en Van Marwijk klaar op WK na nederlaag tegen Peru

26 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 26 juni 2018- Australië is er dinsdag niet in geslaagd om de achtste finales van het WK te bereiken. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk had in ieder geval een zege nodig, maar verloor in Sochi met 0-2 van Peru.

André Carrillo zette het al uitgeschakelde Peru in de achttiende minuut op voorsprong door fraai raak te volleren. Vlak na rust bepaalde de Peruaanse aanvoerder Paolo Guerrero de eindstand op 0-2. De Zuid-Amerikanen boekte hun eerste WK-zege sinds 1978 (4-1 tegen Iran).

Denemarken-Frankrijk, de andere wedstrijd in groep C, eindigde in een bloedeloze 0-0. Australië had zich daardoor ook bij een zege op Peru niet gekwalificeerd voor de knock-outfase. Frankrijk, dat al voor de derde groepswedstrijd zeker was van de tweede ronde, eindigt met zeven punten als eerste in de poule. Denemarken (vijf punten) gaat als nummer twee door. Peru eindigt als derde met drie punten en Australië sluit de rij met één punt.

Van Marwijk (66) werd eind januari aangesteld bij Australië, nadat hij eerder ondanks een succesvolle WK-kwalificatiecampagne stopte als bondscoach van Saoedi-Arabië. De man die Oranje in 2010 naar de WK-finale leidde stelde zich ten doel om de knock-outfase te bereiken met de ‘Socceroos’, maar dat is hem ondanks prima wedstrijden tegen Frankrijk (2-1-nederlaag) en Denemarken (1-1) niet gelukt.

Guus Hiddink blijft de enige coach die met Australië de groepsfase heeft overleefd op een WK. De Achterhoeker strandde in 2006 met de Australiërs in de achtste finales.

Door de uitschakeling van Australië kan assistent-bondscoach Mark van Bommel snel beginnen aan zijn nieuwe baan. De oud-international is de nieuwe hoofdcoach van PSV, dat woensdag zijn eerste training voor het nieuwe seizoen zal afwerken.

-NU.nl/ ANP/ Reuters-