Europese landen krijgen vrije keuze voor kandidaat WK 2026

13 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 13 juni 2018 – De Europese landen mogen zelf beslissen op welke kandidaat ze stemmen bij de toewijzing van het WK voetbal van 2026. Binnen de Europese bond UEFA worden geen afspraken gemaakt over een gezamenlijke keuze, iets wat op andere continenten wel gebeurt.

De basis van democratie is dat iedereen mag stemmen op wie hij wil”, zei voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA in aanloop naar het congres van de mondiale voetbalbond. Het belangrijkste agendapunt in de Russische hoofdstad is de toewijzing van het WK 2026. Aan dat toernooi mogen liefst 48 landen meedoen, zestien meer dan nu.

De Zuid-Amerikaanse landen hebben de FIFA gevraagd of het WK van 2022 in Qatar al kan worden uitgebreid naar 48 landen. Daar wordt woensdag in Moskou ook over gepraat.
De 211 landen die zijn aangesloten bij de FIFA treffen elkaar in het Expocentre in Moskou.

Niet de leden van het FIFA-bestuur, maar de nationale bonden bepalen waar het WK van 2026 wordt gehouden. De vier kandidaat-landen mogen niet meestemmen. De overige 207 bonden hebben drie keuzes: Marokko, de combinatie van Amerikaanse landen (United 2026) of geen van beide en daarmee heropening van het verkiezingsproces.

De optie die meer dan 50 procent van de stemmen krijgt wint. Als de bonden beide kandidaten afwijzen, mogen ook landen uit andere werelddelen zich kandidaat stellen voor de organisatie.

-Algemeen Dagblad-