Familie Nouri houdt dubbel gevoel over aan verklaring van Ajax

26 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 26 juni 2018– De familie van Abdelhak Nouri houdt een dubbel gevoel over aan het feit dat Ajax maandag aansprakelijkheid heeft aanvaard voor de tekortschietende medische hulp aan de middenvelder toen hij vorig jaar in de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk naar de grond zakte.

“Aan de ene kant zijn ze blij met de erkenning. Aan de andere kant heeft het allemaal erg lang geduurd voordat Ajax heeft toegegeven aansprakelijk te zijn”, zegt woordvoerder Khalid Kasem tegenover AT5.

Algemeen directeur Edwin van der Sar gaf op een speciaal belegde persconferentie in de Johan Cruijff ArenA toe dat Nouri geen adequate medische hulp heeft gekregen op het veld toen hij in het bewuste vriendschappelijke duel werd getroffen door hartritmestoornissen.

De Amsterdammers hadden nieuwe informatie gekregen en lieten twee cardiologen naar televisiebeelden kijken, maar Kasem is daar uiterst sceptisch over.
“Dat Van der Sar nu zegt dat er nieuwe informatie is, klopt niet. Als ze de twee cardiologen uit het LUMC eerder hadden benaderd, waren ze ook eerder tot de conclusie gekomen dat Ajax aansprakelijk is voor de situatie rondom Nouri.”

Kasem benadrukt dat de familie van Nouri altijd al heeft gezegd dat zij vinden dat Ajax aansprakelijk is en daarom onlangs ook naar de arbitragecommissie van de KNVB stapte om zo een schadevergoeding af te dwingen.

Ajax liet maandagavond alsnog weten waarom het is gaan twijfelen over de diagnose van eigen specialisten over de snelle behandeling van Nouri. Zij wantrouwden de diagnose na het verzoekschrift dat de advocaten van de familie van Nouri in aanloop naar de arbitragezaak indiende bij de KNVB.

Het verzoekschrift bevatte een foto die een gelaatsuitdrukking van Nouri liet zien die vragen opriep. Ajax had die foto niet in het dossier. Verder bevatte het verzoekschrift een nieuwe lezing van de manier waarop de gegevens van de hartslagmeter van Nouri geïnterpreteerd moesten worden.

Ajax kende die gegevens niet en besloot Douwe Atsma en professor Martin Schalij, hoogleraren in de cardiologie, de zaak nog eens te laten beoordelen.

Beide specialisten oordeelden dat Nouri geen snelle adequate hulp heeft gekregen. Zij concludeerden dat de behandeling onvoldoende was gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie.

De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg ook een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie van Nouri niet verbeterde.

Van der Sar zei op de persconferentie te beseffen dat Nouri, die ernstige en blijvende hersenschade heeft opgelopen, er met een betere behandeling mogelijk beter uit was gekomen. Hij liet weten dat Ajax alle aansprakelijkheid accepteert en snel in overleg gaat met de familie van Nouri.

-NU.nl/ ProShots/ ANP-