Japan dankzij bizarre ontknoping naar achtste finales WK

28 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 28 juni 2018- Japan heeft zich donderdag op unieke wijze geplaatst voor de achtste finales van het WK. De ploeg van bondscoach Akira Nishino verloor zijn laatste groepswedstrijd met 0-1 van het al uitgeschakelde Polen, maar op basis van het aantal gele kaarten mogen de Japanners toch door.

Jan Bednarek zorgde een kwartier na rust voor de enige treffer van de wedstrijd in Volgagrad. Aangezien de andere wedstrijd in groep H tussen Senegal en Colombia in een 1-0-overwinning voor Colombia eindigde, mag Japan alsnog naar de tweede ronde.

De Aziaten kwamen weliswaar net als Senegal op vier punten en een doelsaldo van nul (vier treffers voor, vier tegen), maar de Afrikanen pakten in de groepsfase meer gele kaarten (zes om vier) en eindigden daardoor als derde.

Het is voor het eerst dat een land op basis daarvan uit een toernooi verdwijnt. De regel is sinds dit toernooi van kracht. Voorheen werd de nummer twee in dergelijke gevallen, op basis van loting bepaald.

De Japanners plaatsen zich voor de derde keer in de historie voor de knock-outfase van het WK. In 2002 (in Zuid-Korea en eigen land) en 2010 (Zuid-Afrika) slaagde ‘Samurai Blue’ er ook in de groepsfase te overleven, maar toen waren de achtste finales ook het eindstation.

Polen verloor zijn eerste twee wedstrijden tegen Senegal en Colombia en was dus al uitgeschakeld.

-NU.nl/ ProShots-