Na 36 wedstrijden op WK al recordaantal aan strafschoppen gegeven

26 June 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 26 juni 2018– Het recordaantal gegeven strafschoppen op een WK is bij het mondiale eindtoernooi in Rusland al na 36 wedstrijden gebroken. Bij het duel tussen Portugal en Iran ging de bal maandag voor de negentiende en twintigste keer op de stip.
Daarmee werd het record van de WK’s van 1990, 1998 en 2002 verbroken. Bij die toernooien werden in totaal achttien penalty’s gegeven.

Bij Iran-Portugal ging de bal acht minuten na rust op de stip na een overtreding van Saeid Ezatolahi op Cristiano Ronaldo. De inzet van de aanvaller van de Portugezen werd gekeerd door doelman Alireza Beiranvand.

De invloed van de videoarbitrage (VAR) is groot op dit WK. Ook bij Iran-Portugal werden de strafschoppen gegeven door tussenkomst van de VAR.

Scheidsrechter Enrique Cáceres had in eerste instantie geen overtreding gezien toen Ronaldo in het strafschopgebied onderuitging en in blessuretijd kreeg ook Iran een strafschop op advies van de videoscheidsrechter. Ronaldo verzuimde zijn penalty te verzilveren, terwijl Karim Ansarifard wel doel trof vanaf elf meter.

Van de twintig penalty’s op dit WK werden er vijf gemist. Naast Ronaldo verzuimden ook Lionel Messi, Christian Cueva, Gylfi Sigurdsson en Fahad Al-Muwallad raak te schieten vanaf elf meter.

Eerder op maandag kreeg Saoedi-Arabië twee strafschoppen in de laatste groepswedstrijd tegen Egypte. Al-Muwallad miste enkele minuten voor rust de eerste, waarna Salem Al-Dawsari ver in de blessuretijd van de eerste helft wel raak schoot.

Halverwege dit WK waren er al meer strafschoppen gegeven dan op het vorig WK in Brazilië. Bij de wedstrijd tussen Mexico en Zuid-Korea, de 28e in Rusland, werd voor de veertiende keer een penalty toegekend. Vier jaar geleden mochten dertien spelers aanleggen vanaf elf meter.

-NU.nl/ ProShots-