FIFA-bestuurder Valcke verliest beroep bij CAS en blijft tien jaar geschorst

27 July 2018

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 27 juli 2018- Jérôme Valcke heeft vandaag zijn hoger beroep bij sporttribunaal CAS verloren. De Franse bestuurder blijft daardoor tien jaar geschorst. Volgens het arbitragehof in het Zwitserse Lausanne is de schorsing van tien jaar en de boete van 100.000 Zwitserse franc (zo’n 91.000 euro) “volkomen pasbaar”. Het CAS handhaaft de uitspraak van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA.

De 57-jarige Franse bestuurder was vorig jaar in beroep gegaan tegen de straf die hij op 24 juni 2016 opgelegd kreeg na een corruptieonderzoek door de ethische commissie van de FIFA. De Fransman, die acht jaar lang de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter was, werd schuldig bevonden aan de verkoop van WK-kaartjes, het sjoemelen met reiskostenvergoedingen en het bewust onder de marktwaarde verkopen van tv-rechten.
Bovendien zou de voormalig secretaris-generaal geprobeerd hebben bewijsmateriaal te vernietigen en had hij niet meegewerkt aan het onderzoek van de FIFA.

Valcke kreeg aanvankelijk een schorsing van twaalf jaar. Die was door de FIFA teruggebracht naar tien jaar.

-NU.nl/ Getty Images-