Frankrijk wereldkampioen voetbal na doelpuntrijke finale tegen Kroatiƫ

15 July 2018

Zondag 15 juli 2018- Frankrijk is zondag voor de tweede keer in de historie wereldkampioen voetbal geworden. In de finale in het Luzhniki Stadion in Moskou was de ploeg van bondscoach Didier Deschamps met 4-2 te sterk voor Kroatiƫ.

Halverwege leidde Frankrijk al met 2-1 door een eigen doelpunt van de Kroatische spits Mario Mandzukić en een benutte penalty van Antoine Griezmann. Tussendoor was Ivan Perisić trefzeker.

Na rust werd de wedstrijd beslist door goals van Paul Pogba en Kylian MbappĆ©. Mandzukić strafte daarna nog wel een blunder van de Franse doelman Hugo Lloris af, maar de tweede Franse wereldtitel kwam niet echt meer in gevaar.

Door de eindzege in Rusland komt Frankrijk, dat in 1998 in eigen land de eerste titel pakte, in aantal op gelijke hoogte met Uruguay (1930 en 1950) en Argentiniƫ (1978 en 1986). Italiƫ (1934, 1938, 1982 en 2006) en Duitsland (1954, 1974, 1990 en 2014) werden vier keer wereldkampioen en Braziliƫ was vijf keer de beste (1958, 1962, 1970, 1994 en 2002).

Kroatiƫ kan ondanks de nederlaag in de eindstrijd, terugkijken op zijn beste WK ooit. In 1998 pakte het Balkanland, dat in 1993 lid werd van de FIFA, brons op het WK in Frankrijk ten koste van Oranje.

Net als in de halve finale tegen BelgiĆ« liet Frankrijk in de eindstrijd zondag de bal in de beginfase aan de tegenstander, al leverde dat niet meteen kansen op voor KroatiĆ«. Sterker nog, na achttien minuten was het 1-0 voor ‘Les Bleus’.
Een vrije trap van Griezmann werd door Mandzukić in eigen doel gekopt. De Kroatische spits, die in de halve finale tegen Engeland de winnende goal maakte (2-1), werd zo de eerste speler ooit met een eigen treffer in een WK-finale.