Kroatiƫ na verlenging naar eerste WK-finale

11 July 2018

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 11 juli 2018- Kroatiƫ heeft zich woensdag voor het eerst geplaatst voor de finale van het WK voetbal. Engeland werd in Moskou na verlenging met 2-1 aan de kant geschoven. In de finale treft de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic op zondag Frankrijk.

De Engelsen hoopten in Rusland voor het eerst sinds 1966 om de wereldtitel te mogen strijden, maar moeten zich nu tevredenstellen met de strijd om brons. Daarin is Belgiƫ op zaterdag de tegenstander.

Kroatiƫ speelde nog nooit een WK-finale. Wel was het Balkanland in 1998 daar dichtbij. Echter, Frankrijk was toen te sterk voor de Kroaten, die in de strijd om brons het Nederlands elftal de baas waren.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel al in de vijfde minuut. Kieran Trippier schoot de bal uit een vrije trap in de bovenhoek. Halverwege de tweede helft zorgde Ivan Perisic voor de gelijkmaker. In de daaropvolgende verlenging kroonde Mario Mandzukic zich tot matchwinner.

Gaandeweg het duel daalde het amusementsniveau. Engeland kon het hoge tempo niet volhouden, terwijl Kroatiƫ in de passing te onzorgvuldig was om doelman Jordan Pickford te bedreigen.

In de verlenging was Engeland als eerste dicht bij een doelpunt. Verdediger John Stones zag zijn kopbal echter van de lijn worden gehaald. Ook Mandzukic dook nog gevaarlijk op voor het vijandelijk doel, maar Pickford was bij de les. De spits van Juventus kwam vlak na het begin van de tweede helft van de verlenging wel als winnaar uit de strijd. Hij rondde een pass van Perisic op fraaie wijze af en schoot zijn land daarmee naar de eerste WK-finale ooit.

-NU.nl/ ProShots-