Kromowidjojo: ‘Wordt moeilijk om überhaupt podium te halen op EK’

31 July 2018

In: Sport
Comments: 0

Maandag 30 juli 2018- Ranomi Kromowidjojo begint deze week als één van de belangrijkste Nederlandse troeven aan de EK langebaanzwemmen in het Schotse Glasgow. De 27-jarige, van Surinaamse afkomst, hoopt twee jaar voor de Olympische Spelen te laten zien wat ze in huis heeft, al is de concurrentie op haar favoriete afstanden sterk toegenomen.

“Dit is in de olympische cyclus misschien het minst belangrijke jaar, maar in Europa is zo veel concurrentie op de 50 en 100 meter vrij dat zelfs een EK niet meer vrijblijvend is”, zegt Kromowidjojo in aanloop naar de Europese titelstrijd, die op 3 augustus losbarst.
“Op dit moment is er sowieso een trend in de wereld gaande dat er steeds meer goede vrouwen zijn op de kortste afstanden. Ik sta er goed voor en ga natuurlijk voor de medailles in Glasgow, maar het wordt moeilijk om überhaupt op het podium te komen.”

Kromowidjojo deed in het verleden niet vaak mee aan de Europese kampioenschappen langebaan. De drievoudig olympisch kampioen pakte twee jaar geleden in Londen op de 50 meter vrij pas haar eerste individuele EK-goud in een 50-meterbad. Ze hoopt die prestatie in Glasgow een mooi vervolg te geven, maar de concurrentie is moordend.

De Zweedse Sarah Sjöström (24) en haar Deense leeftijdsgenoot Pernille Blume werpen zich in Schotland op als de belangrijkste uitdagers van Kromowidjojo, die in actie komt op de 50 en 100 meter vrij en de 50 meter vlinderslag.

Wereldbekerwedstrijden, EK’s en WK’s zijn mooie doelen, maar voor Kromowidjojo draait het de komende twee jaar uiteraard vooral om de Olympische Spelen in 2020. De olympisch kampioen van 2012 op de 50 en 100 vrij maakte een jaar geleden bekend dat ze doorgaat tot en met Tokio. Ze staat nog altijd vierkant achter die keuze.

De Europese kampioenschappen zwemmen worden van 3 tot en met 12 augustus gehouden in Glasgow. Kromowidjojo, die naast de individuele afstanden hoogstwaarschijnlijk ook in actie zal komen op estafettenummers, begint haar toernooi vrijdag met de 50 vrij.

-NU.nl/ ANP-