Neymar ziet kritiek op theatraal gedrag bij WK als gebrek aan begrip

21 July 2018

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 20 juli 2018- Neymar zit niet in zijn maag met de storm aan kritiek die hij kreeg voor zijn theatrale gedrag op het WK in Rusland. Volgens de Braziliaanse aanvaller hebben de negatieve reacties vooral te maken met een gebrek aan begrip. Neymar, die met Brazilië in de kwartfinales strandde, vermoedt dat het inherent is aan zijn speelstijl dat er veel overtredingen op hem worden gemaakt.

“Het is niet vandaag begonnen dat ik vaak harde tackles en zware overtredingen te verwerken krijg. Ik ben op mijn zeventiende als prof begonnen en het is eerlijk gezegd nooit anders geweest”, zegt hij tegen de sportzender ESPN.
“Op tegenstanders af dribbelen zit in mijn spel. Ik kan moeilijk aan mijn directe tegenstanders vragen of ze me er langs willen laten en laten scoren.”

Neymar wekte tijdens het WK bij tegenstanders en voetbalfans vooral irritatie op door regelmatig kermend op het gras te liggen en na een overtreding onnodig lang door te rollen.

“Denk je dat ik al die overtredingen leuk vind?”, vraagt hij zich hardop af. “Nee, het doet gewoon pijn. Na wedstrijden zit ik vaak uren met ijs op mijn been. Maar mensen die dit zelf niet hebben meegemaakt, zullen dat nu eenmaal nooit begrijpen.”

Toch wond ook Marco van Basten zich op over het “toneelspel” van Neymar. De chief officer for technical development van de FIFA concludeerde dat de houding van de vedette van Paris Saint-Germain tijdens het WK niet goed was en dat hij moet begrijpen dat dit uiteindelijk tegen hem kan gaan werken.

Neymar werd door zijn gedrag op het WK het mikpunt van spot op sociale media. Zo werden veel filmpjes gedeeld van de ‘Neymar Challenge’, waarbij mensen zich spontaan op de grond laten vallen en daarna over de grond rollen.

“Ach, dat neem ik sportief op”, zegt de hoofdrolspeler zelf. “Ik kan daar wel om lachen. Ik heb zelf ook zo’n filmpje gemaakt voor op mijn Instagram-pagina.”

Neymar kwam op het WK alleen in de groepswedstrijd tegen Costa Rica en in de achtste finale tegen Mexico tot scoren. Brazilië verloor als topfavoriet in de kwartfinales met 2-1 van België.

-NU.nl/ ANP-