Ajax hoopt in Graz zeldzaam doemscenario uit 2013 te voorkomen

1 August 2018

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 1 augustus 2018- Ajax hoopt vanavond in de uitwedstrijd tegen Sturm Graz, het scenario dat zich in 2013 tegen Steaua Boekarest voltrok te voorkomen. Dat was namelijk de enige keer dat de Amsterdammers na een 2-0-thuiszege alsnog werden uitgeschakeld in Europees verband. Destijds verloor Ajax tijdens de return van de zestiende finales in de Europa League met dezelfde cijfers van de Roemenen, die vervolgens de strafschoppen beter namen.

Zes keer eerder bereikte Ajax wél de volgende ronde nadat het thuisduel met 2-0 werd gewonnen. In de vorige eeuw gebeurde dat in de Europa Cup I tegen Besiktas (1966/1967), Fenerbahçe (1968/1969) en Dynamo Dresden (1971/1972) en in de UEFA Cup tegen 1. FC Kaiserslautern (1992/1993).

Na de eeuwwisseling bleek de thuiswedstrijd ook in confrontaties met Apollon Limasol (2001/2002 in de UEFA Cup) en Schalke 04 (twee seizoenen geleden in de Europa League) de opmaat naar de volgende ronde.

Een sterker Ajax versloeg Sturm Graz tijdens de eerste confrontatie in de tweede voorronde van de Champions League met 2-0 door treffers van Hakim Ziyech en Lasse Schöne.

Sturm Graz versus Ajax begint vandaag om 15.30 uur Surinaamse tijd in de Merkur Arena en staat onder leiding van de Poolse arbiter Bartosz Frankowski. Mocht Ajax doorgaan, dan wacht Standard Luik in de derde voorronde.

-NU.nl/ ProShots-