Sloveen Ceferin wil langer door als voorzitter van UEFA

21 August 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 21 augustus 2018- Aleksander Ceferin wil door als voorzitter van UEFA. De ambtstermijn van de Sloveen loopt begin volgend jaar af. De vijftigjarige Ceferin werd in september 2016 gekozen als opvolger van Michel Platini, die moest opstappen nadat hij door de FIFA was geschorst. Ceferin mocht de ambtstermijn van de Fransman volmaken. In februari volgend jaar wordt een nieuwe verkiezing gehouden.

De Sloveense voetbalbond heeft samen met de bonden van Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Italië, IJsland en de Faeröer-eilanden Ceferin voorgedragen voor een nieuwe termijn van vier jaar.

Mogelijke tegenkandidaten hebben tot 7 november de tijd zich met de benodigde steunbetuigingen te melden bij de UEFA. Tijdens het vorige verkiezingscongres op 14 september 2016 nam Ceferin het op tegen Michael van Praag. De Sloveen kreeg toen aanzienlijk meer stemmen dan de voorzitter van de KNVB (42-13).

De bond steunt nu echter de nieuwe voordracht van Ceferin. “We zijn blij met hem, omdat we veel speerpunten van ons beleid bij hem terugzien”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, tegen VI.

Ceferin is vooralsnog geen groot voorstander van de invoering van de videoarbitrage. Mede daarom maakt de VAR nog niet zijn opwachting in de Champions League en Europa League.
Hij benadrukte eerder dit jaar niet per se tegen de invoering van de VAR te zijn, maar hij vindt wel dat meer testen nodig zijn en het systeem verbeterd moet worden voordat het ook in de Europese toernooien wordt ingezet.

Ook heeft Ceferin zich uitgesproken voor de invoering van strengere transferregels. Hij wil dat clubs minder uit kunnen geven en ook dat de transferperiode korter wordt. Dat plan heeft hij vooralsnog geen vervolg gegeven.

-NU.nl/ ANP-