Surinaamse Pencak Silat Associatie heeft nu eigen gebouw

20 August 2018

In: Sport
Comments: 0

Maandag 20 augustus 2018- De Surinaamse Pencak Silat Associatie (SPSA) heeft haar bondsgebouw te Richelieu, Commewijne in gebruik genomen. Het onthullen van een naambord en plakkaat en het knippen van de lintjes geschiedde aterdag. Minister Lalini Gopal van Sport- en Jeugdzaken, heeft samen met de associatie de handelingen mogen plegen.

Op 29 juni 2018 had de eerste steenlegging plaatsgevonden. Na minder dan 3 maanden staat het bondsgebouw van de SPSA er om in gebruik genomen te worden. Vóór de nodige handelingen waren er onder andere toespraken van de districtscommissaris van Commewijne, Ajaikoemar Kali, de ambassadeur van Indonesië in Suriname, Dominicus Supratikto, de voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité, Ramon Tjon A Fat, de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalini Gopal, de financierder van het project Soeparmin Djojobesari, en de voorzitter van SPSA, Florence Wangsabesari- Jamin. Allen waren het mee eens dat het om een historisch moment gaat in de sportwereld. Hiermee gaan volgens hun verwachtingen gepaard met betrekking tot het ontwikkelen en bevorderen van de Pencak Silat sport in Suriname.

Volgens minister Gopal is een centrale en vaste secretariaat een belangrijke voorwaarde bij de ontwikkeling van elke tak van sport. Met andere woorden is het primair bedoeld om de dienstverlening naar de leden en alle belanghebbenden toe te verbeteren op nationaal en internationaal niveau.

Op 21 augustus 2016 is er een bestuur van de SPSA gekozen onder leiding van Florence Wangsabesari- Jamin. Volgens haar heeft het bestuur vanaf de overname ervoor gezorgd dat de pencak silat sport tot ontwikkeling is gekomen. Dit heeft zij kunnen bewerkstelligen middels onder andere de professionalisering door trainingen en de samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en andere organisaties te verstevigen. Ook heeft het bestuur ervoor gezorgd dat er binnenkort met de komst van een internationale coach en jury de sport verder tot ontwikkeling komt.

De associatie bereidt zich momenteel voor op de wereldkampioenschappen die volgend jaar hoogstwaarschijnlijk in Saoedi Arabië gehouden zullen worden. Zij heeft alle pencak silat scholen opgeroepen om zich aan te sluiten bij de SPSA om samen de pencak silat sport tot verdere hoogtes te brengen.

-ministerie van Sport en Jeugdzaken-