Real Madrid ontkent overtreden dopingregels door aanvoerder Ramos

24 November 2018

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 24 november 2018 – Real Madrid ontkent dat aanvoerder Sergio Ramos de dopingregels heeft overtreden. Uit documenten van Football Leaks, gedeeld met onder meer Der Spiegel, blijkt dat de verdediger tot tweemaal toe de reglementen zou hebben overtreden in een jaar tijd.
“Na publicatie van het verhaal door Der Spiegel verklaart de club dat Sergio Ramos nog nooit de dopingregels heeft overtreden”, schrijft Real Madrid in een officiële reactie.
Volgens Der Spiegel zou Ramos, na de met 4-1 gewonnen Champions League-finale van 2017 tegen Juventus, positief hebben getest op het gebruik van dexamethasone. Dat middel staat op de dopinglijst, maar mag buiten competitie wel gebruikt worden, mits aangegeven bij het internationale antidopingbureau WADA.


De dokter van Real Madrid heeft daarop schuld bekend. Hij gaf toe op de dag van de finale twee injecties aan Ramos te hebben gegeven. De Europese voetbalbond UEFA besloot het daarbij te laten.
“De UEFA heeft bij ons om informatie gevraagd en wij hebben die verstrekt. De UEFA heeft verschillende experts gesproken, onder anderen deskundigen van WADA. Daarop is de zaak – zoals gebruikelijk is – spoedig gesloten”, staat in de verklaring van ‘De Koninklijke’.
Ramos ging tegen regels in douchen
Op het tweede geval dat Der Spiegel beschrijft wil Real Madrid niet ingaan voordat er bewijzen zijn overlegd. Die tweede overtreding vond op 15 april van dit jaar plaats bij het duel met Málaga. Ramos moest na de competitiewedstrijd een plasje inleveren bij een onaangekondigde dopingcontrole.


Tegen de regels in zou de 32-jarige Spanjaard eerst zijn gaan douchen. Dat terwijl de dopingcontroleur hem meermaals waarschuwde dit niet te doen. De Spaanse antidopingautoriteit AEPSAD schrijft namelijk voor dat douchen of een bad nemen voorafgaand aan een dopingcontrole gezien wordt als “obstructie van de controleprocedures”.
Real Madrid vreesde voor zware straffen
Vijf maanden later ontving Real Madrid van de AEPSAD een brief die binnen de clubleiding voor onrust zorgde. Zo schreef de juridische baas van de Spaanse club een bericht aan algemeen directeur José Ángel Sánchez. Daarin waarschuwde hij dat er mogelijk “zeer zware straffen” konden volgen. Die sancties bleven echter uit.
Het Spaanse antidopingbureau zegt in een reactie tegen Der Spiegel dat de zaak verder geen “indicatie gaf dat er antidopingregels overtreden zouden zijn”.
– NU.nl/ANPBeeld: ANP-