Taekwondo al 50 jaar in Suriname

3 November 2018

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 2 november 2018- De Taekwondo sport bestaat al 50 jaar in Suriname. Dit jubileum is dinsdag gevierd door de Surinaamse Taekwondo Associatie (STA).

Voorzitter Romeo Rolador, is in zijn toespraak ingegaan op het historisch traject van de Taekwondo sport in Suriname. Ook heeft de voorzitter van het Surinaamse Olympisch Comité (SOC), Ramon Tjon A Fat, een uiteenzetting gegeven over de ontwikkeling van deze tak van sport.

Minister Lalinie Gopal, van Sport- en Jeugdzaken, vindt het behalen van een jubileum een mijlpaal. Het markeert volgens haar de grens van het verleden en de toekomst. Na 50 jaar kan er geconcludeerd worden dat er zowel nationaal als internationaal bekendheid is verworven voor deze sport. De jaarlijkse Suriname open, de reguliere club kampioenschappen, de US open taekwondo en de ODESUR hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd. Dit zijn meetmomenten voor de kwalificaties voor onder andere de Olympische Spelen in Tokyo, Japan in 2020.

Namens de regering heeft de minister de felicitaties uitgebracht aan de Surinaamse Taekwondo gemeenschap, met dank aan degenen die zich inzetten om de sport tot ontwikkeling te brengen.

Taekwondo is een vorm van zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon hand of vuist en do de manier of de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid en het wordt dus ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport, omdat er veel aandacht gaat naar zelfbeheersing en respect.

Voor de serieuze taekwondo is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen.

-Ashna Phoelsingh & Kishan Jalimsing/ bron: ministerie van Sport- en Jeugdzaken-