Ajax laat groepswinst glippen in krankzinnig spektakelstuk

13 December 2018

Donderdag 13 december 2018 – In een werkelijk bizarre wedstrijd tegen Bayern München is Ajax er niet in geslaagd om de eerste plek op te eisen in Groep E van

de Champions League. Ondanks het feit dat Ajax acht minuten voor tijd virtueel groepswinnaar was dankzij een 2-1 voorsprong, eindigde het duel in 3-3. Beide ploegen kregen in de tweede helft een rode kaart én een strafschop. Tijdens de loting van maandag, voor de achtste finales, zal Ajax gekoppeld worden aan de winnaar van een andere poule.

Erik ten Hag koos ervoor om Lasse Schöne te passeren: de Deen maakte in de basisopstelling plaats voor Maximilian Wöber, waardoor Daley Blind op het middenveld startte. Twijfelgevallen Hakim Ziyech en André Onana begonnen ‘gewoon’ vanaf het eerste fluitsignaal. Ajax wist dat alleen de overwinning volstond tegen Bayern en probeerde dan ook meteen druk te zetten. De felle Amsterdammers verstoorden de opbouw van Bayern vroeg, al wisten beide ploegen wel voor gevaar te zorgen in de boeiende openingsfase. Het betrof vooral speldenprikjes; de doelmannen werden in de eerste tien minuten niet echt op de proef gesteld en Ajax was ook niet altijd zuiver in de opbouw

Het felle begin ten spijt: in de dertiende minuut kwam Bayern op voorsprong. Kort nadat Serge Gnabry een grote mogelijkheid onbenut liet na een zwakke pass van Nicolás Tagliafico, was het Robert Lewandowski die de score opende. Een splijtende pass van Gnabry bracht de Pool oog in oog met Onana en hij maakte geen fout in de afronding: 0-1. Het was zijn vierde Champions League-doelpunt ooit tegen Ajax; alleen Cristiano Ronaldo (zeven) en Lionel Messi (zes) maakten er meer. Na de goal voetbalde Ajax onder de druk uit van Bayern en vroeg het tweemaal om een penalty, na contact tussen Jérôme Boateng en Blind en tussen Joshua Kimmich en Matthijs de Ligt. Arbiter Clément Turpin ging er niet in mee.

Ajax liet zich vervolgens gelden via een harde kopbal van Donny van de Beek, maar mocht even daarna van geluk spreken toen Lewandowski na een indrukwekkende counter vanaf zes meter tegen het hoofd van Onana schoot. Het was verreweg de grootste kans van het restant van de eerste helft. Na de rust kwam Ajax toch op gelijke hoogte. Na een uur speelden de Amsterdammers rond op de vijandelijke helft en Van de Beek kreeg de bal in het strafschopgebied bij de tweede paal, waar Dusan Tadic klaar stond om af te ronden. Het was alweer zijn vierde doelpunt van deze Champions League-groepsfase.

-Bron: voetbalzone.nl-