De Ligt uitgeroepen tot winnaar van de Golden Boy Award

17 December 2018

In: Sport
Comments: 0

Maandag 17 december 2018 – Matthijs de Ligt is maandag uitgeroepen tot winnaar van de Golden Boy Award. De Ajax-verdediger is pas de tweede Nederlander ooit die de prijs voor het grootste talent in Europa (tot 21 jaar) in de wacht sleept.
De negentienjarige De Ligt kreeg de voorkeur boven zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax Justin Kluivert (AS Roma), Patrick Cutrone (AC Milan), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Vinicius Junior (Real Madrid).

De winnaar werd bepaald door een groep van 35 journalisten uit twintig verschillende Europese landen, die bij hun beoordeling keken naar de prestaties in het kalenderjaar 2018. Elke verslaggever had vijf stemmen (tien punten, zeven punten, vijf punten, drie punten en één punt) weg te geven.
De Ligt, die zijn prijs maandagavond bij een gala in Turijn krijgt uitgereikt, eindigde met een totaalaantal van 224 punten overtuigend bovenaan in het klassement. De tweede plek ging naar Alexander-Arnold (149 punten) en Kluivert strandde op de derde positie (101 punten).

Vorig jaar ging de Golden Boy Award naar Kylian Mbappé. De aanvaller van Paris Saint-Germain behoorde dit jaar weer tot de laatste twintig genomineerden, maar overleefde de laatste schifting niet. Hij eindigde de verkiezing als dertiende.
De Ligt, die nog tot medio 2021 onder contract staat bij Ajax, kwam dit seizoen op de topper tegen PSV (3-0-verlies) en het Champions League-duel met AEK Athene (3-0-winst) na in alle wedstrijden in actie.

Alle winnaars Golden Boy Award
• 2003 – Rafael van der Vaart (Ajax)
• 2004 – Wayne Rooney (Everton/Manchester United)
• 2005 – Lionel Messi (FC Barcelona)
• 2006 – Cesc Fàbregas (Arsenal)
• 2007 – Sergio Aguero (Atletico Madrid)
• 2008 – Anderson (Manchester United)
• 2009 – Alexandre Pato (AC Milan)
• 2010 – Mario Balotelli (Internazionale/Manchester City)
• 2011 – Mario Götze (Borussia Dortmund)
• 2012 – Isco (Málaga)
• 2013 – Paul Pogba (Juventus)
• 2014 – Raheem Sterling (Liverpool)
• 2015 – Anthony Martial (AS Monaco-Manchester United)
• 2016 – Renato Sanches (Benfica/Bayern München)
• 2017 – Kylian Mbappé (AS Monaco/Paris Saint-Germain)
• 2018 – Matthijs de Ligt

-nu.nl-