UCI wijzigt opzet Worldtour en introduceert Classic Series

22 December 2018

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 22 december 2018 -De internationale wielerunie UCI heeft vrijdag de introductie van de zogenoemde Classics Series aangekondigd. Daarnaast wordt de opzet van de huidige WorldTour licht aangepast. De ClassicsĀ Series is vergelijkbaar met de wereldbeker, waarvan in 2004 de laatste editie werd georganiseerd. Het evenementĀ omvatĀ een klassement dat wordt opgemaakt op basis van de aansprekendste eendagskoersen. Dat zullen ongeveer twintig wedstrijden zijn.

De Classics Series zullen een onderdeel vormen van de WorldTour. Zoals gebruikelijk vallen de topwedstrijden onder de WorldTour, waaronder de etappekoersen Tour de France, Giro d’Italia en de Vuelta a EspaƱa.

Het minimumaantal renners per WorldTour-ploeg gaat omhoog van 25 naar 27. Onder de WorldTour komen twee niveaus met kleinere koersen: de UCI ProSeries en de UCI Continental Circuits.

De wijzigingen in de structuur worden in 2019 gefaseerd ingevoerd. Vanaf januari 2020 zullen alle aanpassingen volledig van kracht zijn.

WorldTour-ranking verdwijnt

Daarnaast verdwijnt in 2019 de UCI WorldTour-ranking. Daarvoor in de plaats komt de UCI World-ranking, waarin alle resultaten worden meegenomen en niet alleen de uitslagen in WorldTour-koersen.

Ploegen krijgen voortaan een licentie voor drie jaar om aan de WorldTour deel te mogen nemen. Ze kunnen die licentie jaarlijks kwijtraken vanwege onder meer ethische ofĀ financiĆ«le redenen. Slechte sportieve prestaties kunnen pas na drie jaar leiden tot het verlies van de licentie.

-nu.nl-