Van der Breggen is voor de derde keer uitgeroepen tot Nederlands wielrenster

4 December 2018

In: Sport
Comments: 0

Dinsdag 4 december 2018 – Bij de vrouwen kreeg Van der Breggen de voorkeur boven titelverdediger Van Vleuten, Laura Smulders en Chantal Blaak.
De 27-jarige Zwolse pakte dit jaar onder meer de wereldtitel op de weg en kreeg mede daarom uit handen van sportminister Bruno Bruins de Keetie van Oosten-Hage Trofee. “Het was een jaar waarin heel veel lukte. Het is geweldig dat ik volgend jaar in die trui mag rijden”, zei de trotse renster van Boels-Dolmans.
Volgens de jury was de keuze tussen Van der Breggen en Van Vleuten lastig. Van der Breggen won naast de wereldtitel onder meer de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
De acht jaar oudere Van Vleuten prolongeerde haar wereldtitel in het tijdrijden en was ook de beste in de Giro Rosa en bij La Course. Beide vrouwen zijn ook genomineerd voor de eretitel Sportvrouw van het Jaar.

Van Vleuten onderscheiden met lintje
Van Vleuten werd toch nog gehuldigd. Sportminister Bruno Bruins kon melden dat de koning heeft besloten haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder luid applaus kreeg Van Vleuten de bijbehorende versierselen opgespeld door de minister.
“Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruitkijkt. Daarin ben je een voorbeeld voor velen, voor sporters en niet-sporters”, aldus Bruins.
Van Vleuten, die vanwege een val tijdens de wegwedstrijd op het WK aan het revalideren is, nam het lintje vol trots in ontvangst. “Ik ben heel erg verrast hierdoor. Mooi dat ik mensen kan inspireren en een rolmodel mag zijn in de sport.”
-NU.nl-