Gerard de Rooy wint in de achtste etappe van de Dakar Rally

16 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 16 januari 2019– De 38-jarige De Rooy kwam in de tweede duinsectie van de achtste etappe tussen San Juan de Marcona en Pisco vast te zitten. Het duurde een kwartier voordat hij zijn weg kon vervolgen. De Rooy reed met krom voorwiel in slotfase. De Iveco-rijder kende in de laatste snelle sector nog meer pech nadat hij in het stof van Siarhei Viazovich terecht kwam. De Rooy gaf uiteindelijk ruim 25 minuten toe op dagwinnaar Dmitri Sotnikov, die profiteerde van het feit dat diens landgenoot Eduard Nikolaev vast kwam te zitten. Nikolaev verloor 55 minuten en raakte de leiding kwijt aan Sotnikov. In het klassement is De Rooy, die de etappes van zondag en maandag won, de nummer drie achter Sotnikov en Nikolaev. De Nederlander geeft één uur, zeven minuten en 43 seconden toe op Sotnikov en 26.49 op Nikolaev. De Rooy, die momenteel op 33 etappezeges staat in de Dakar Rally, won de roemruchte woestijnrally in 2012 en 2016.

Ten Brinke baalt flink van technisch malheur.
 Einde rally voor Ten Brinke, Toyota houdt ermee op
Rallyrijder Bernhard ten Brinke heeft de Dakar Rally 3 dagen voor de finish moeten beëindigen. Zijn Toyota is in de 8e etappe kapot gegaan.
De coureur uit Zeddam verbleef uren in de Peruaanse woestijn voordat zijn auto naar het bivak in Pisco kon worden gesleept. De rijder van het Japanse fabrieksteam was vol goede moed begonnen aan de rally. Hij rekende zichzelf tot de kanshebbers op de eindzege in het autoklassement en voelde zich gesterkt door zijn succes in de rally van 2018, toen hij de koninginnenrit won.

Motor niet meer aan de praat
Na 3 etappes telde de Nederlander nog volop mee, maar in de 4e etappe liep hij zo veel achterstand op, dat het podium al uit zicht was. De definitieve ellende trof hem in de 8e etappe. Eerst brak zijn aandrijfas en na 230 kilometer in de proef sloeg de motor af. Wat Ten Brinke en zijn navigator Xavier Panseri ook probeerden, ze kregen de Toyota niet meer aan de praat.

-sportnieuws.nl-